V raziskavi o vrednotenju denarja je sodelovalo 80 dijakov. Po pomembnosti so razvrstili deset vrednot. Najvišje so uvrstili družino (686 točk), sledilo je zdravje (645), nato ljubezen (560), prijatelji (515), kariera (500), znanje (493), zabava (389), denar se je znašel šele na osmem mestu (298), najmanj pa sta očitno pomembna zunanji videz (257) in nacionalna zavest (255).

Glede na dobljene rezultate naju čudi, da se je denar znašel na dnu vrednot. Ali nam denar res ni tako pomemben ali pa tega le ne želimo priznati na glas? Denar je le del vrednote, ki ji rečemo blaginja. Je plačilno sredstvo, ki nam omogoča nakup življenjskih dobrin. Vse te dobrine se zlijejo v kalejdoskop blagostanja, saj si s pomočjo denarja lahko zagotovimo varnost, mir in nemara tudi zdravje. Če dobro delaš, dobro zaslužiš, in če dobro zaslužiš, si miren in varen. Običajno ima izrek »denar je sveta vladar« negativno konotacijo. Zmotno si predstavljamo, da denar vedno pokvari ljudi in njihove odnose. Vsi bi bili radi bogati, a zanimivo je, da denar postavljamo na dno naših vrednot.

V raziskavi se je sicer na prvem mestu znašla družina. Pri tem bi bilo zanimivo natančneje vedeti, ali dijaki res tako čutijo ali je družba tista, ki pravi, naj bo družina prva med vrednotami. Podobno kot z denarjem je z zunanjim videzom. Dobil je slabšalni pridih, očitno je v današnji družbi razumljeno egoistično, če daš kaj nase in na svoj videz. Toda z zunanjim videzom so ljudje že v preteklosti kazali način svojega življenja, prepričanja. Subkultura oblačenja je značilna za rockerje, hipije, pa tudi današnje hipsterje. Morda pa nam zunanji videz dejansko ne pomeni veliko, kajti če ga hočeš ohranjati in biti moden, to zahteva veliko časa in denarja.