Stanovanje je umeščeno v secesijski hiši sredi Ljubljane. Pročelja uličnih fasad so okrašena z mehko oblikovanim ometom, vhode krasijo kovano oblikovani detajli vhodnih vrat, tehnološko dovršeni stekleni nadstreški v pomembnejše objekte pa so pika na i oblikovanju v obdobju secesije.

Bivalni del spodaj, spalni zgoraj

V spodnji etaži je bivalni, v zgornji etaži pa spalni prostor. Do njega vodi štirinajst visokih, izmeničnih stopnic iz masivnega lesa. Kuhinja z jedilnico je za tri stopnice dvignjena od dnevnega prostora; vmes ni vrat. Prostor teče med različnimi kosi pohištva. Viseče stopnice so preplet lesa in kovine, ki delno zakrivajo ali odkrivajo pogled iz zofe proti jedilnici in vabijo višje v spalni prostor. Tudi ta je brez vrat, le steklene stene omejujejo večerno toaleto.

Opeka kot pomemben del interjerja

Stanovanje je bilo v celoti očiščeno dotrajanih elementov, od obstoječega je ostala le zunanja lupina z nosilno konstrukcijo, ki je v novem stanovanju postala pomemben del interjerja. Opečnati steni sta bili očiščeni ometa, fuge med opekami so bile na novo zapolnjene, barva je osvežena s protiprašnim premazom. Enako je obdelana nosilna konstrukcija strehe. Lesene strešne zveze so vidne, peskane in zaščitene s premazom.

Inštalacije za predelno steno

Vse inštalacije so bile speljane na novo; v ta namen je bila postavljena nova predelna stena, kjer so skrite inštalacije: glavna elektroomarica, vodovodna inštalacija za potrebe kopalnice in kuhinje ter večina stikal. Stena je postavljena vzporedno z obstoječo steno. Vmesni, 125 centimetrov širok pas služi za potrebe vhodnega predprostora z garderobo, kopalnico s pršno kabino, straniščem in pralnim kotičkom, kjer je nameščen še grelnik. V isti širini, le tri stopnice višje, se nadaljuje kuhinja.

Pohištvo iz stoletnega lesa

Servisni del stanovanja je obdelan v temnejših barvah. Zasnovan je funkcionalno in v sodobnih oblikah, medtem ko je svetlejši, bivalni del stanovanja, namenjen sproščanju, uživanju in druženju, zato je oblikovan po meri uporabnika in mu dopušča ustvarjanje novih vizij. Del premičnega pohištva je iz masivnega lesa smreke in macesna, ročno izdelano pohištvo pa je narejeno iz sto let starega lesa, ki je površinsko zaščiteno s tikovim oljem. Na posameznih delih lesa so še vidne oznake, ki so nekoč služile za označitev pozicije lesenega elementa pri gradnji ostrešja, zdaj pa krasijo pohištvo.

Vir: www.spelakokalj.com