Praznik smučarskih poletov v Planici je lani v številnih pogledih presegel pričakovanja prirediteljev. Za to je z nepozabno sezono poskrbel predvsem Peter Prevc, organizatorjem pa je šel na roko tudi tekmovalni spored, saj je letalnica bratov Gorišek na račun odpadle preizkušnje v Titisee-Neustadtu namesto treh gostila kar štiri preizkušnje. Skakalna mrzlica, ki je zajela Slovenijo, je v dolino pod Poncami zadnji teden v marcu privabila rekordnih 110.000 obiskovalcev – številka, ki bo tudi zaradi slabših dosežkov slovenskih tekmovalcev letos ostala nepresežena. Po zdajšnjih informacijah bo namreč Planico med 23. in 26. marcem obiskalo med 60.000 in 70.000 obiskovalcev oziroma okoli 30 odstotkov manj kot lani.

»Največji izziv je, kako ponoviti lansko prireditev, ki je bila zares izjemna. Vseeno računamo, da bomo razprodali vstopnice vsaj za sobotno tekmo,« upa generalni sekretar organizacijskega komiteja Planice Primož Finžgar, ki s sodelavci te dni opravlja zaključna dela na letalnici; navijači bodo upali na novo rekordno znamko na njej. Sodeč po trenutni formi, je dolgega poleta zagotovo sposoben vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala Avstrijec Stefan Kraft, ki je najvišje tudi v skupni razvrstitvi smučarskih poletov. Ne smemo pozabiti na Norvežane, ki slovijo kot uspešni letalci; navsezadnje so tudi lastniki svetovnega rekorda iz Vikersunda (Anders Fannemel, 251,5 metra leta 2015). Ne glede na formo pa so bili v zadnjih letih med najboljšimi tudi slovenski skakalci, ki so pred domačimi gledalci na najvišji stopnički stali v zadnjih petih sezonah. Slovenija največ pričakuje od Petra Prevca in Jurija Tepeša, medtem ko je rojeni letalec Robert Kranjec še vedno poškodovan.

Da bi sklepno dejanje skakalne sezone potekalo kar se da brezhibno, so organizatorji letos vpeljali nekatere novosti, za katere so se odločili na podlagi anket, opravljenih v zadnjih dveh letih. »Čeprav smo dobili veliko pohval, je bilo tudi nekaj priporočil za izboljšave, ki jih seveda skušamo upoštevati. Predvsem bomo s krožnimi prevozi letos skušali zmanjšati gnečo in doseči večji red ob odhajanju gledalcev s prizorišča. Druga sprememba pa je uvedba brezstičnega plačevanja pri gostinski ponudbi,« še razkrije Finžgar in pristavi: »Planiške tekme pripravljamo že toliko let, da smo že kar utečeni. Prostora za uvedbo revolucionarnih potez ni več, zdaj lahko delamo le še manjše korake. Sploh v pogojih, ki jih imamo, saj v njih skorajda ne moremo delati.«