Novomeški velodrom, zgrajen leta 1996 za takratno svetovno mladinsko prvenstvo v dvoranskem kolesarstvu, je bil deležen že številnih zamisli in načrtov o prenovi. A doslej se ni zgodilo nič. Nepokrit velodrom z lesenim dirkališčem, ki ga od leta 2005 upravlja kolesarski klub Adria Mobil, je v dvajsetih letih že dodobra načel zob časa.

Na novomeški občini so ureditev in nadkritje velodroma uvrstili med svoje prednostne projekte. »To ne bo dvorana za velika tekmovanja, bo pa pokrivala tudi mednarodne standarde. Prostora bo za 500 gledalcev. Želimo imeti predvsem center za trening. Tovrstna infrastruktura je potrebna tudi širše, saj je v trikotniku med Beogradom, Dunajem in Milanom dejansko ni. Zato menimo, da lahko s takim objektom najdemo svoj prostor kljub načrtom Ljubljane za gradnjo velike atletske dvorane,« pravi novomeški župan Gregor Macedoni.

Izvedba v treh fazah

Projekt, ki naj bi ga izvedli v treh fazah, zajema postavitev podkonstrukcije za nadkritje objekta, atletsko stezo, opremo, obnovo kolesarskega dirkališča ter nadkritje z napihljivim šotorom. Prvi fazi sta ocenjeni na 2,5 milijona evrov, za kar naj bi občina zagotovila 1,8 milijona evrov lastnega denarja, preostali delež pa bi poskušala pridobiti na razpisih ministrstva ter od Fundacije za šport. »Glede tretje faze, to je pokritja objekta, pa bomo najprej preverili zanimanje na trgu. Razmišljamo o koncesiji za upravljanje objekta, tako da koncesionar prevzame tudi obveznost šotorskega pokritja, ocenjenega na milijon evrov,« dodaja Macedoni.

Občina je gradbeno dovoljenje že pridobila. Razpis za izvedbo prve faze naj bi bil objavljen v enem mesecu, dela na velodromu pa naj bi začeli še letos. Če ji soinvestitorja za nadkritje objekta ne bo uspelo najti, bo iskala druge vire ali pa bo denar v skrajnem primeru zagotovila sama.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič je ob nedavnem obisku povedala, da se na ministrstvu zavedajo problematike velodroma in podpirajo idejo o širitvi objekta tudi za druge športne panoge. Država bo letos in v prihodnjem letu za urejanje športne infrastrukture namenila 3,4 milijona evrov, pri tem pa bo zelo pomembno, da bodo prijave »hitre in kakovostno pripravljene«. Razpisi naj bi bili po njenih besedah objavljeni spomladi, župan Macedoni pa dodaja, da je občina nanje že pripravljena.

O velodromu in njegovi preureditvi v večnamensko športno dvorano, ki jo še zlasti v zimskih mesecih najbolj pogrešajo novomeški kolesarji in atleti, se je v zadnjem desetletju veliko govorilo, a se je vedno ustavilo pri denarju. Projekt iz leta 2010 je, denimo, predvideval nadkritje celotnega objekta, ureditev 200-metrske atletske steze ter igrišč za košarko, rokomet, nogomet, tenis, boks, na tribunah naj bi bilo prostora za 4700 ljudi. A je bilo 12 milijonov evrov vendarle prevelik zalogaj.