Podatki startupov slovenskih ustanoviteljev za lansko leto so sicer nižji od rekordnih 131,7 milijona evrov v letu 2015, a višji od 67,3 milijona evrov sredstev v letu 2014. To kažejo podatki skupnosti Silicijevi vrtički oz. Silicon Gardens, ki povezuje slovenske startupe. Pri zbiranju sredstev so bila najbolj uspešna startup podjetja Urban Mining Company (25 milijonov dolarjev), Layer (15 milijonov dolarjev), Iconomi (10,6 milijona dolarjev), nerazkrito podjetje (10 milijonov dolarjev) in Emotech (10 milijonov dolarjev).

Najbolj uspešni so tisti, ki se ukvarjajo s strojno opremo in spletom

Največ investicij v startupe slovenskih ustanoviteljev prihaja iz skladov tveganega kapitala, sledijo platforme za množično financiranje. Največ sredstev so zbrala podjetja, ki se ukvarjajo s strojno opremo, spletom, strojnim učenjem in tehnologijo blockchain.

Le pet odstotkov slovenskega kapitala

V slovenska zagonska podjetja v veliki večini ne vlagajo slovenski vlagatelji, saj je takšnega kapitala le za pet odstotkov. Največ ga prihaja iz ZDA in drugih držav Evropske unije, manjši delež pa prispevajo tudi kitajski in azijski vlagatelji. Le 25 odstotkov slovenskih zagonskih podjetij konča na domačih tleh, le nekoliko več v drugih državah EU, največ naših zagonskih podjetij skupaj z vložki pa pristane v ZDA.