»Praznik občine, s katerim slavimo odločnost kamniškega rojaka, generala in pesnika, osvoboditelja severovzhodne Slovenije, Rudolfa Maistra - Vojanova, bomo letos zaznamovali z več kot 35 prireditvami,« napoveduje kamniški župan Marjan Šarec. Že kar tradicionalno so praznovanja začeli z rezom kamniške potomke najstarejše vinske trte ob Parku Evropa. »Imenovati se Maistrovo mesto je velika čast in privilegij, hkrati pa tudi velika odgovornost,« dodaja Šarec.

Osrednja slovesnost s podelitvijo občinskih priznanj bo v sredo, 29. marca, na rojstni dan slavnega rojaka, in sicer ob 18. uri v Domu kulture Kamnik. Promenadni koncert Mestne godbe Kamnik bo poldrugo uro prej na Glavnem trgu, proslava s položitvijo venca k spomeniku Rudolfa Maistra s sodelovanjem častne enote in orkestra Slovenske vojske pa bo ob 17. uri.

Poj z menoj

Za vse prireditve bo vstop prost. V tem tednu bodo že danes popoldne v preddverju občine najprej odprli razstavo likovnih in literarnih del na temo Srce pogreša dom, ki so jih na 4. nagradnem razpisu veteranskih in domoljubnih organizacij občin Kamnik in Komenda ustvarili učenci tamkajšnjih šol. V telovadnici OŠ Toma Brejca se bo ob 17. uri začel prvi del dvodnevne območne revije otroških in mladinskih pevskih zborov občin Kamnik in Komenda – Poj z menoj. Na obeh koncertih se bo predstavilo več kot 20 otroških in mladinskih pevskih zborov z več kot 800 nastopajočimi. Povečini prihajajo iz osnovnih šol in njihovih podružnic s kamniškega območja, predstavljajo pa tudi pevsko dejavnost mladih v drugih okoljih, od vrtcev do resnejših usmeritev v okviru glasbenega šolanja.

Praznični program se bo danes ob 18. uri nadaljeval še v Galeriji Mihe Maleša s predavanjem konservatorke Saše Lavrinc Plečnik na Kamniškem. Gre za pregled zbranih dejstev, drobcev in zanimivosti Plečnikovega delovanja v kamniški okolici ter predstavitev njegovih del v luči Plečnikovega načrtovanja, razmišljanja in sodelovanja z obrtniki.

Jutri bodo po redni letni skupščini članov Društva generala Maistra Kamnik v galeriji Pogled na ogled postavili razstavo izbranih otroških likovnih del Kaj vidim, ko mižim? Razstavljene mojstrovine so izdelali otroci iz več kot 70 vrtcev in šol iz vse Slovenije, ki so sodelovali na likovnem natečaju zasebnega vrtca Zarja z naslovom Raziskujemo senzoriko.

V petek bodo v kulturnem domu v Šmartnem v Tuhinjski dolini proslavili gradnjo novega kanalizacijskega omrežja in obnovljene ceste skozi vas Šmartno. »Z izdatno pomočjo nepovratnih sredstev evropskega kohezijskega sklada nam je uspelo zagotoviti dobrih 11 kilometrov novega primarnega kanalizacijskega voda, ki bo povezal Šmartno v Tuhinju skozi Kamnik s centralno čistilno napravo v Domžalah, ki je bila nadgrajena in bo omogočala čiščenje odpadnih voda obsežnega območja, vse od Tuhinjske doline in Cerkelj na Gorenjskem prek Mengša, Komende in Trzina do Domžal,« poudarjajo na občini. av