Mesni kaneloni z gobami
Potrebujemo 500 g listov testenin za lazanjo (ali že pripravljenih testenin kanelonov), 300 g mletega govejega ali konjskega mesa, 200 g gob šitake (japonska nazobčanka), 750 g paradižnikov v koščkih iz steklenice (v sezoni lahko jed pripravimo s svežimi paradižniki), 1 čebulo, 50 g parmezana, ekstra deviško oljčno olje, 1 dl kakovostnega belega ali rdečega vina, morsko sol, sveže zmlet poper ali zdrobljen čili po okusu, 5 debelih strokov česna, večji ščep origana.
Gobe očistimo in grobo sesekljamo ter jih v ponvi popražimo na olju. Začinimo jih s soljo in poprom, premešamo in predevamo v skodelico. V isto ponev nalijemo dve žlici olja, na katerem mleto meso med občasnim mešanjem pražimo pet minut. Med tem pristavimo in zavremo vodo za kuhanje testenin, ki ji dodamo žlico olja. Česen in čebulo olupimo in ločeno drobno sesekljamo. Čebulo stresemo na popraženo meso, premešamo in pražimo še tri minute, potem pa dodamo še česen, sol in poper, premešamo in pražimo še naslednje tri minute. Krop za testenine posolimo in v njem skuhamo liste za lazanje tako, da se ne sprimejo. Meso zalijemo z vinom, potem pa ga med mešanjem kuhamo, da polovica tekočine izhlapi. Liste za lazanje odcedimo in spet pazimo, da se ne sprimejo. Pomagamo si lahko z oljem. Mesu primešamo tretjino paradižnika in polovico origana, vse skupaj pa med občasnim mešanjem kuhamo vsaj pet minut. Parmezan drobno naribamo. Mesu primešamo pražene gobe in kuhamo še eno minuto, da izhlapi skoraj vsa tekočina. Odstavimo in nekoliko ohladimo. Medtem pečico ogrejemo na 200 stopinj Celzija. Polovico preostalega paradižnika nalijemo v manjši globok pekač (20 x 30 centimetrov). Vsak list za lazanjo položimo na delovno površino, ga nadenemo z malo nadeva, posujemo z malo parmezana in zvijemo v valj. Zvitek položimo na omako v pekaču, potem pa enako pripravimo vse kanelone in pazimo, da se nam izide z nadevom. Kanelone prelijemo s preostalim paradižnikom in posujemo s preostalim parmezanom in preostalim origanom. Pekač za pol ure položimo v segreto pečico. Jed lahko iz pečice kar v pekaču prenesemo na mizo in kanelone postrežemo kot glavno jed skupaj z listnato solato in vinom, kakršnega smo porabili za nadev.
Obstajajo številne različice, recimo z zelenjavo, sirom, ribami in vsemi mogočimi kombinacijami, podobno kakor pri pici ali različnih testeninah. Če res ne gre drugače, lahko nekakšne približke kanelonov, ki so v resnici nekaj povsem drugega, pripravimo tudi iz nesladkanih palačink, ki jih nadevamo denimo z rezinami pršuta in sira, namažemo s paradižnikovim pirejem, začinimo in zvijemo, nato pa po želji še gratiniramo in oblijemo z omako. Ali jih pač napolnimo z že omenjenim »pregledom tedna« in ocvremo. Ni prepovedano, prav imenitno pa tudi ne.