Napoved zaposlovanja slovenskih delodajalcev v prihodnjem četrtletju je najboljša v Evropi in tretja na svetu, kaže danes objavljena raziskava družbe ManpowerGroup. Rast zaposlovanja napoveduje kar 28 odstotkov anketiranih delodajalcev, upad pa zgolj en odstotek, kar je z indeksom +22 najboljša napoved od začetka izvajanja raziskave v Sloveniji v letu 2011. V primerjavi s prvim letošnjim četrtletjem je napoved zaposlovanja boljša za štiri, v primerjavi z enakim obdobjem lani pa za 14 odstotnih točk.

»Letošnje leto je za slovenski trg dela izjemno obetavno. Slovenski delodajalci že tretje četrtletje zapored napovedujejo močne zaposlitvene načrte, zaupanje in visoko aktivnost na trgu dela,« ugotavlja direktor slovenskega Manpowerja Robert Vovk. Čeprav se podjetja v Sloveniji še naprej soočajo s pomanjkanjem ustrezne in kakovostne delovne sile, pa ostajajo v Manpowerju optimisti – tudi zato, ker se številna podjetja vse bolj prilagajajo digitalni transformaciji in drugim sodobnim trendom, med drugim z upoštevanjem napovedi za prihodnost in spodbujanjem učljivosti vseh zaposlenih.

Visoka pričakovanja tudi v gradbeništvu

Delodajalci napovedujejo rast zaposlovanja v vseh desetih v raziskavo zajetih gospodarskih panogah. Najmočnejše zaposlitvene namene izkazujejo delodajalci v proizvodnih dejavnostih (+33 odstotkov), po več slabih letih pa so napovedi znova zelo visoke tudi v gradbeništvu (+30 odstotkov). Močan zaposlitveni utrip napovedujejo tudi v finančnih in poslovnih storitvah, zavarovalništvu in nepremičninah (+24) ter gostinstvu in hotelirstvu (+23 odstotkov), nadaljnje zanesljivo povečanje zaposlovanja pa tudi v energetiki ter v transportu, logistiki in komunikacijah (+16 odstotkov). Najšibkejše, a še vedno dokaj pozitivne so zaposlitvene namere delodajalcev v kmetijstvu (+6 odstotkov) in javnem sektorju (+8 odstotkov).

Zaposlitvene možnosti se bodo izboljšale v vseh slovenskih regijah. Najbolj optimistični so lahko v spodnjeposavski in jugovzhodni regiji (+32 odstotkov). Najbolj občutno bodo zaposlovala velika podjetja z več kot 250 zaposlenimi, kjer znaša neto napoved kar +45 odstotkov, vse boljše napovedi pa so tudi v skupini srednjih, malih in mikropodjetij.

Največ zaposlujejo v Tajvanu, najmanj v Braziliji

Zaposlitvene možnosti se rahlo izboljšujejo tudi v svetovnem merilu. Najmočnejše napovedi zaposlovanja prihajajo iz Tajvana, Japonske, Slovenije in Indije, najšibkejše iz Brazilije, Italije, Belgije in Švice.

V Evropi so poleg slovenskih delodajalcev najbolj optimistični tudi na Madžarskem, v Romuniji in Bolgariji, v svetu pa v ZDA. Najšibkejši zaposlitveni utrip v Aziji, tokrat že četrtič zapored, napovedujejo kitajski delodajalci.