»Res je, smo novi lastniki kampa Zlatorog,« nam je potrdil Aco Trampuž, eden od vodilnih v podjetju Kamp Zlatorog, dosedanjem najemniku kampa v Ukancu. »O številkah ne želim govoriti,« je dodal, prav tako pa tega posla ni želel komentirati sin Zmaga Pačnika, nekdanjega lastnika kampa in bližnjega istoimenskega hotela, Jan Pačnik.

Brez možnosti uveljavljanja predkupne pravice

Bohinjskega župana Franca Kramarja je novica sprva razburila, saj ima občina za kamp predkupno pravico, ki se ji ni pripravljena odreči. »Za to nepremičnino se zanimamo in bi jo želeli kupiti,« pravi župan. Kljub vsemu pa stari in novi lastnik kampa pri tem poslu nista kršila predpisov. Kot nam je pojasnil Trampuž, družba Kamp Zlatorog ni kupila kampa, pač pa Pačnikovo podjetje, ki je imelo kamp v lasti. »Zato občina predkupne pravice ni mogla uveljavljati,« pojasnjuje Trampuž.

»Našli so luknjo v zakonu,« je bil sprva ogorčen župan, čeprav hkrati priznava, da ima z vodilnimi v podjetju Kamp Zlatorog dobre izkušnje. »Ta družba je veliko naredila na območju Vogla, kjer so sanirali Ski hotel.« Tako se tudi prihodnjih investicij v kampu v Bohinju veselijo. »Naša želja ostaja, da bi ta kamp prešel v višjo kategorijo in bi še bolj popestril turistično ponudbo v Bohinju.«

Najprej bodo na vrsti sanitarije

Za dosedanje najemnike kampa pa ta posel končno pomeni zeleno luč za investicije. »Arhitekturno podjetje že pripravlja dokumente za pridobitev gradbenega dovoljenja za nove sanitarije. Upam, da bomo to lahko izvedli v prihodnjih dveh letih,« razkriva Trampuž. Podobno kot leto prej pa so lani zabeležili rast prometa, saj jim je šlo suho poletno vreme močno na roko. Del zemljišča v kampu sicer po postopku denacionalizacije pripada Ljubljanski nadškofiji, novi lastniki pa zanj plačujejo najemnino.

Napovedi o investicijah so veseli tudi na občini. Kljub vsemu pa je župan Kramar zaskrbljen zaradi občinske infrastrukture, ki leži na obali jezera znotraj kampa. V njem so pristanišče za ladjici za prevoz potnikov, pomol in čolnarna. »Vse to je namenjeno javni uporabi. Lastnik ima ves čas v rokah škarje in platno in dostop do jezera lahko zapre,« se boji župan, čeprav pri lastniku podobnih indicev zaenkrat ni zasledil.

Namero podpisali predlani

Dosedanji najemniki kampa želje po nakupu že v preteklosti niso skrivali. Predlani so zato s tedanjim lastnikom kampa podpisali pismo o nameri, ki pa se je uresničilo šele letos. Trampuž, ki je svoje načrte oktobra predlani pojasnil tudi bohinjskim občinskim svetnikom, je takrat omenjal celo, da bi bilo podjetje morda v prihodnje pripravljeno od Pačnika najeti propadajoči bližnji hotel Zlatorog in ga urediti. »Vendar smo kmalu ocenili, da bi bilo v hotel treba vložiti ogromno denarja, zato se doslej za to nismo odločili. Naša prioriteta je trenutno kamp Zlatorog,« pojasnjuje in ob tem ne izključuje še kakšne druge investicije v Bohinju.

Na občini, kjer si sicer prizadevajo, da bi Pačnik prodal propadajoče hotele, ki kazijo podobo turističnega kraja, pa bi bili zadovoljni tudi z drugačnim scenarijem. »Če bi lastnik našel partnerja, ki bi bil v hotele pripravljen vlagati in jim povrniti ugled, ne bi imeli nič proti. Zato smo veseli tudi dejstva, da je novega lastnika na dražbi dobil hotel Bellevue, saj verjamemo, da bo iz njega nekaj naredil,« pravi Kramar.