Gostičeve dneve, ki ohranjajo spomin na svetovno znanega tenorista Jožeta Gostiča, prvaka ljubljanske, zagrebške in dunajske državne opere, v sodelovanju z Društvom prijateljev zagrebške opere ter zagrebško in ljubljansko opero že 18 let zapored neguje Kulturno društvo Jožeta Gostiča Homec, pokrovitelja spominskih prireditev pa sta občina Domžale ter hrvaško ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. V domačem okolju in zagrebški operni hiši so se tudi letos izjemno obiskane prireditve zvrstile minuli konec tedna, v ljubljanski Operi pa bo z njegovim delom povezana opera Madame Butterfly na sporedu 18. marca.

Umetnik ostal zvest Homcu

Gostičevi dnevi so vzklili ob 100. obletnici umetnika, ki se je rodil 5. marca 1900 v Stari Loki pri Škofji Loki in se je na Homec preselil kot osemletni deček. V homškem društvu poudarjajo, da je ostal kraju zvest vse do svoje smrti, ki ga je ujela 25. decembra 1963 v Ljubljani. Kot solist ljubljanske opere je oblikoval bogat opus več kot štiridesetih predstav, kot prvak opere Hrvaškega narodnega gledališča v Zagrebu pa nastopal v 113 glavnih vlogah na več kot tisoč predstavah in na Dunaju v več kot 260 predstavah. Polno desetletje je bil tudi stalni član dunajske državne opere in pogosto gostoval v Španiji in Italiji, predvsem kot Lohengrin.

A se je ves čas vračal na domači Homec. »Božič, novo leto, velika noč in sveta Ana so bili prazniki, ob katerih je Gostič pel v homški župnijski cerkvi, za sveto Ano pa skoraj brez izjeme v čudoviti baročni cerkvi svete Ane v Tunjicah,« poudarjajo na Homcu, od koder je na zagrebško operno predstavo Ero z onega sveta tudi letos odpeljal poln avtobus ljubiteljev njegovega petja. V ljubljanski operi bodo Gostičev spomin počastili z Madamo Butterfly, ki predstavlja povezavo med njegovim delom v Ljubljani in v Zagrebu, saj se je v vlogi Pinkertona prvič predstavil v ljubljanski operi in z njo kasneje gostoval v Zagrebu, kjer je nato kot član tamkajšnje opere redno nastopal.

Slavnostni koncert v Domžalah

V minulih letih so v spomin na umetnika priredili že vrsto koncertov v Sloveniji in na Hrvaškem, pred njegovo domačijo pa odkrili bronasti doprsni kip. Izdali so tudi dvojno zgoščenko s posnetki Gostičevih nastopov in monografijo umetnika. Na Gostičevem Homcu se vsako leto spomnijo velikega tenorista tudi s spominsko sveto mašo v cerkvi Marijinega rojstva, uvodna prireditev 18. Gostičevih dni pa je bila minulo soboto v Slovenski filharmoniji v znamenju pobudnika in glavnega ustvarjalca Gostičevih dni, prof. Vladimirja Kranjčevića, ki je nastopil kot dirigent Zbora Slovenske filharmonije.

Že petnajsto leto zapored so se solisti ljubljanske in zagrebške opere konec tedna predstavili navdušenemu občinstvu tudi na slavnostnem koncertu v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah. av