Tik ob poslovilnih vežicah na mestnem pokopališču v Celju po novem stoji zaslon na dotik. Obiskovalcem ponuja informacije o prihajajočih pogrebih in iskalnik pokojnikov z izrisom poti do lokacije groba. S to tehnološko pridobitvijo se je drugim večjim pokopališčem pri nas, denimo ljubljanskim Žalam in mariborskima pokopališčema Pobrežje in Dobrava, zdaj pridružilo tudi Celje, kjer je, skupaj s pokopališčem na Teharjah, pokopanih okoli 30.000 pokojnih.

Iskanje po zaslonu na dotik pa je zelo preprosto, tako da bodo lahko iskalnik uporabljali tudi tisti, ki so manj vešči uporabe pametnih tehnologij. V iskalnik bo namreč treba vnesti le ime in priimek pokojnika, čigar grob želimo najti, in portal bo izpisal vsa imena, ki bodo ustrezala iskalnemu kriteriju. Imenom in priimkom pa so dodane tudi letnice rojstva in smrti, saj je lahko pokojnikov z istim imenom in priimkom tudi več in nam bodo zato dodatne informacije v pomoč, da bomo našli pravo osebo. Prikaz poti pa je mogoče prenesti tudi na pametne telefone s pomočjo unikatne QR-kode, ki se izpiše ob drugih podatkih.

Prizadevajo si urediti tudi nadstrešek

»Ena od prednosti v okviru projekta pametnih mest, ki izboljšujejo kvaliteto življenja občanov, je ravno ta projekt, ki smo ga načrtovali že od lanske pomladi, konkretno pa na njem delali od lanskega junija do februarja letos,« je dejal celjski župan Bojan Šrot. Za omenjeni projekt, v katerem je med drugim sodelovala tudi družba Veking, pa je občina odštela okoli 20.000 evrov. »Veliko je bilo predvsem skritega dela na terenu, saj je bilo treba v portal vnesti veliko količino podatkov, ki jih je bilo treba pred tem še primerno urediti,« je povedal Goran Anders iz celjske mestne občine. In dodal, da upa, da bo sistem deloval še kar nekaj naslednjih let, povezan pa bo tudi z evidenco družbe Veking. »Je pa mogoče v sistemu tudi spreminjati že vnesene podatke. Če bi kdo na primer opazil kakšno napako ali neskladje pri podatkih za pokojnega ali bi želel zamenjati sliko groba, ta možnost obstoja,« še pove Anders.

Njihovo glavno vodilo pa je bilo, da je sistem za uporabo preprost in da bodo svojci in vsi drugi čim prej prišli do želenega groba. Že kar nekaj let pa si celjska mestna občina prizadeva na mestnem pokopališču ob mrliških vežicah urediti tudi nadstrešek, ki bi ob slabšem vremenu svojcem olajšal spremljanje pogrebnih slovesnosti. »Aktivnosti potekajo in upam, da bomo do nadstreška prišli čim prej. Pri tem pa se usklajujemo z zavodom za varstvo kulturne dediščine,« je povedal župan. Celjsko mestno pokopališče je namreč spomeniško zaščiteno, zato je stroko nemogoče obiti.