Raziskovalci s prestižnega ameriškega Tehnološkega inštituta Massachusettsa (MIT) in prestižne univerze Harvard so sprva želeli najti rešitev za obstoječe obliže. Pri običajnih obližih jih je motilo, da so zelo vidni na koži, četudi izberemo takšne, ki so obarvani v pravem odtenku. Med slabosti so uvrstili tudi njihovo neobstojnost, saj se še posebno na sklepih in v vodi radi odlepijo. Nič bolj niso bili navdušeni nad trenutno ponudbo »nevidnih« obližev. Tudi slednji niso najbolj obstojni, sploh pa niso nevidni. Že res, da so prozorni, a se pri priči vidi, da je nekaj na koži.

Če gre za skrite dele telesa, vpadljivost obstoječih obližev vsekakor ni velik problem, ko pa so na bolj izpostavljenih predelih, kot je obraz, bi si vsak verjetno želel čim manj vpadljive možnosti. Tako nekako so razmišljali omenjeni raziskovalci in po petih letih dela odkrili izredno zanimivo mazivo, ki je hkrati zelo čvrsto, obstojno in povsem nevidno.

Druga koža

Na kožo se nanese v dveh fazah. Sprva na površino nanesemo prozorno mazilo, ki vsebuje ključne snovi za nastanek obliža, nato pa na namazano površino nanesemo še drugo mažo. Ta služi kot katalizator in spodbudi oblikovanje obstojnih ter zelo prožnih vezi. Nastali obliž je ne le obstojen v vodi in prozoren, temveč je tudi na otip zelo podoben koži. Tako zelo, da so nanos poimenovali XPL second skin oziroma druga koža. Čeprav je bil eden glavnih ciljev ustvariti alternativo trenutni ponudbi obližev, je uporabnost druge kože precej širša. Izumitelji jo vidijo kot odskočno tehnologijo, ki omogoča razvoj raznoraznih izdelkov.

Kremo bi lahko uporabili za prekrivanje oziroma zaščito ran, poleg tega pa tudi kot obliž, ki vsebuje zdravila za kožne bolezni. Ker je obliž obstojen v vodi in trenutno zdrži 24 ur, bi nanos zdravil na kožo tudi odpravil bojazni, da bi si nanesena zdravila ponesreči razmazali. Mnogim pa bo zagotovo najbolj zanimiv podatek, da bi druga koža lahko našla mesto tudi v kozmetiki. Kot prvo obliž bolje zadržuje vlago v koži kot obstoječe vlažilne kreme, in to čeprav koži omogoči dihati. Še bolj pomembno pa je, da zakriva nekatere najočitnejše posledice staranja. Zaradi prožnosti nevidne membrane na površini kože se namreč slednja zravna, s tem pa z obraza izginejo tudi gubice. Ob dejstvu, da so številni v lovu za nemogočimi telesnimi ideali in večnim videzom mladostnosti pripravljeni poseči po marsikaterem preparatu dvomljive učinkovitosti, nekateri pa gredo celo pod nož, je takšna krema zelo privlačna alternativa. Ker druga koža trenutno zdrži zgolj 24 ur, ni trajna rešitev, ker uporabnika pomladi zgolj navidezno, pa je tudi ne gre metati v isti koš s pripomočki za pomlajevanje. Še najbližje bi jo bilo opisati kot novo obliko ličila. Vendar izdelka žal še ni na prodajnih policah. Trenutno potekajo še zadnja testiranja, preden bo podjetje, ki so ga ustanovili izumitelji kreme, izdelek ponudilo potrošnikom.