Mikaela Shiffrin se je pred domačimi navijači v Kaliforniji na tekmah svetovnega pokala v alpskem smučanju prikazala v najlepši luči. Američanka je dobila tako veleslalom kot slalom ter si s 30. in 31. zmago svetovnega pokala zagotovila prvi veliki kristalni globus. Ilka Štuhec ima pred zadnjimi štirimi preizkušnjami s 378 točkami zaostanka še možnosti za osvojitev globusa, kar pa je pred finalom svetovnega pokala v Aspnu zgolj teorija.

Ameriška smučarka si je že pred finalom tretjič priborila slalomski kristalni globus. »Osvojitev slalomskega globusa je bila moj osrednji cilj v Squaw Valleyju. Hkrati sem bila zelo motivirana, da pred domačimi navijači dosežem zmago. Izteklo se je sanjsko,« je bila navdušena Mikaela Shiffrin, ki se je na četrti preizkušnji v tej zimi v ZDA tretjič povzpela na najvišjo stopničko. Najboljša je bila namreč tudi decembra v Killingtonu.

Na tekmah v Squaw Valleyju so navijači pripravili sijajno vzdušje. Olimpijska proga Rdeči pes, na kateri so se alpske smučarke po 48 letih merile za točke svetovnega pokala, je zelo strma. »Menim, da je šlo za eno najtežjih tekem svetovnega pokala. Čeprav je konfiguracija terena zelo strma, je treba napadati od starta do cilja. Na prvi progi sem smučala preveč lepo, kar se je poznalo pri času. Na drugi progi sem napadla, kar se mi je obrestovalo,« je pojasnila Čehinja Šarka Strachova, nekdanja svetovna slalomska prvakinja, ki se je najbolj približala Mikaeli Shiffrin.

Ameriško prizorišče svetovnega pokala so nasmejani zapustili Avstrijci. Bernadette Schild je bila namreč tretja ter Avstriji priborila slalomske stopničke po več kot dveh letih. K temu je veliko pripomogla Wendy Holdener. Švicarka je namreč vodila po prvem nastopu, bila najhitrejša na vseh vmesnih časih, nato pa v spodnjem delu druge proge storila napako in odstopila. »Konfiguracija terena mi je zelo ustrezala. Rada imam strm start ter prelomnice. Res sem imela nekaj športne sreče, a tako pač je v športu. Svoje delo sem opravila dobro, verjela sem, da se lahko uvrstim med najboljšo trojico, in to mi je tudi uspelo,« je bila navdušena Bernadette Schild.

Za najboljšo slovensko slalomistko Ano Bucik je najslabši konec tedna v tej sezoni. Novogoričanka je odstopila že po petih sekundah, potem ko je pravilno odpeljala le prva štiri vratca. Krstni nastop v prvi jakostni skupini se ji ni posrečil, v skupnem slalomskem seštevku pa je nazadovala na 15. mesto. Naslednjo priložnost bo imela konec tedna na finalu svetovnega pokala v Koloradu, kjer bosta že danes treninga smuka v moški in ženski konkurenci.