Slovenski skakalci so pogoreli na uvodu norveške turneje. Na slovitem Holmenkollnu nad Oslom je bila slovenska vrsta na moštveni tekmi šesta, na posamični preizkušnji pa je bil Peter Prevc šele šestnajsti. Skakalna vrsta, ki jo vodi glavni trener Goran Janus, se še ni pobrala po skromnih dosežkih na svetovnem prvenstvu v Lahtiju, kjer ni dosegla zastavljenih ciljev.

Kraft v življenjski formi, Stoch se je komaj ujel na nogah

Norveška premiera je bila nesrečna tudi za doslej vodilnega v svetovnem pokalu Kamila Stocha, ki je po treh mesecih slekel rumeno majico vodilnega. Finalni skok se mu je tako ponesrečil, da se je pri pristanku komaj obdržal na nogah. Njegov dotlej najbližji zasledovalec in svetovni prvak Kamil Stoch iz Avstrije je s suvereno predstavo ugnal nemška tekmeca Andreasa Wellingerja in Markusa Eisenbichlerja, s čimer je pet tekem do konca sezone prevzel vodstvo. Glede na to, v kako izvrstni formi je trenutno Kraft, se mu nasmiha veliki kristalni globus, ki ga bo zmagovalec prejel na zadnjem dejanju v Planici.

Zahtevni vremenski pogoji v megli so posrkali Petra Prevca, ki je pred tekmo znova sijajno skakal, v odločilnem trenutku pa mu v slogu sezone ni uspelo narediti presežka. Jernej Damjan, Jurij Tepeš in Anže Semenič so se zvrstili od 26. do 28. mesta, medtem ko Tilen Bartol in Nejc Dežman nista videla finala. »Znova sem napravil nekaj napak. Ne poznam natančnega razloga, zakaj se mi to dogaja, saj se je glava spet poigrala z menoj. Razočaran sem, saj sem sposoben višjih dosežkov. Resda so bili pogoji zahtevni, nalet nizek, vendar se zavedam, da vreme ni krivo za moje skoke. Predvsem se moram sestaviti. Če bi lahko, bi šel še enkrat na skakalnico, da bi si dokazal, da še nisem za v smeti,« je govoril Peter Prevc, ki je v drugem delu sezone postal vodilni slovenski skakalec. V svetovnem pokalu je trenutno deseti.

Glavni slovenski trener Goran Janus je priznal, da je na posamični tekmi manjkala pika na i, saj so bili obeti po poizkusni seriji precej bolj optimistični. »Prevc je želel na tekmi preveč, zato je storil napake. Kraft, Wellinger in Eisenbichler so v življenjski formi, drugi tekmovalci pa čakajo na svojo priložnost,« je komentiral Goran Janus, ki je na moštveni tekmi pričakoval, da se bo Slovenija uvrstila med najboljšo peterico. Lani je slovenska vrsta v Oslu slavila, tokrat pa je bila šele šesta. Zmagala je Avstrija pred Nemčijo in Poljsko. Prevc je bil v soboto najboljši slovenski skakalec, ko je skočil 130 in 132 metrov, kar je pomemben podatek pri skupni razvrstitvi na norveški turneji, kjer šteje vsak skok. Trenutno je Prevc na petem mestu, Kraft pa zanesljivo vodi.

Skakalci so se že preselili v olimpijski Lillehammer, kjer jih danes ob 17.30 čakajo kvalifikacije pred jutrišnjo posamično preizkušnjo. Ritem turneje je neizprosen, v skladu z napovedmi pa bo slovenske barve znova branil Domen Prevc, ki je na evropski sever prispel z Janusovim pomočnik Janijem Grilcem. Domen Prevc, ki je v svetovnem pokalu nazadoval na šesto mesto, bo v Lillehammerju zamenjal Tilna Bartola. Spomnimo, da so skakalci na tem prizorišču v tej zimi že skakali. Na začetku sezone sta slavila Domen Prevc in Kamil Stoch, ki tokrat nista med glavnimi favoriti za zmago.

Ema Klinec najboljša Slovenka

V Oslu so sezono svetovnega pokala sklenile smučarske skakalke. Skupno zmago si je že pred tedni zagotovila japonska šampionka Sara Takanaši, ki jo je na zadnji tekmi ugnala rojakinja Juki Ito. Ema Klinec je s šestim mestom potrdila sloves najboljše slovenske tekmovalke, v skupni razvrstitvi pa je končala na sedmem mestu, s čimer je za dve mesti izboljšala dosežek iz pretekle sezone. »Sem vesela in zadovoljna. Skoka nista bila ravno najboljša, vendar če potegnem črto pod sezono, se nimam kaj pritoževati, saj sem napredovala. Očitno se znam zbrati za pomembne tekme,« je povedala Ema Klinec. Slovenke so v pokalu narodov zasedle končno tretje mesto, glavni trener Stane Baloh pa je dejal, da je komaj čakal konec nastopov. »Letošnja sezona še zdaleč ni tako uspešna kot lanska, a bi padec morda lahko pričakovali. Moramo ohladiti glave in analizirati nastope. Za prihodnje bi si želel močnejšo ekipo,« je bil kritičen Stane Baloh, ki je več pričakoval predvsem od Špele Rogelj, saj je v svetovnem pokalu pristala šele na 17. mestu.

Dodajmo, da je bil Cene Prevc ta konec tedna najuspešnejši slovenski skakalec na tekmah celinskega pokala v Zakopanah na Češkem. Tako v soboto kot nedeljo je osvojil šesto mesto, že četrte zaporedne zmage se je razveselil avstrijski skakalec Clemens Aigner.