»Imel sem lepo priložnost, da bi ustrelil 'ničlo' na strelišču in bil s tem blizu uvrstitvi med deseterico, ki jo že kar dolgo lovim. Pri streljanju sem dobro zastavil ritem. Tudi na zadnjih treningih sem dobro streljal. Za tisto zgrešeno tarčo pa imam kar občutek, da sem se ustrašil 'ničle'. Za delček sekunde sem upočasnil in zgrešil. Škoda,« je Klemen Bauer v finskem Kontiolahtiju obžaloval eno zgrešeno tarčo na sprinterski preizkušnji svetovnega pokala v biatlonu, ki mu je znova izmaknila tako želeno uvrstitev med najboljšo deseterico. Lovi jo že tri sezone. Z 20. mestom, kar je njegova peta uvrstitev med trideseterico v sezoni, je ujel jubilejno 90. tovrstno uvrstitev v dvanajstih sezonah.

Z zaostankom minute in štirih sekund za superlovcem Martinom Fourcadom bo imel danes na zasledovalni tekmi dobro izhodišče, da morda le skoči v prvo deseterico. Zanimivo je, da se je med sezono zelo razveselil odločitve Mednarodne biatlonske zveze (IBU), da bodo tekme v finski Kareliji na meji z Rusijo in ne v ruskem Tjumenu, kjer so »odpovedali« gostovanje zaradi dopinških škandalov. »To je zares moje najljubše prizorišče. Trasa mi je zelo ljuba, zahtevna,« pravi Ihanec, ki je dosegel 20. tekaški čas dneva. Z minuto zaostanka za supertekačem Fourcadom, ki je prav na račun odličnega teka dosegel že trinajsto zmago v svetovnem pokalu v tej sezoni in s tem presegel rekord Oleja Einarja Bjoerndalna (2004/2005), ki je bil tokrat osmi.

Bauer se je na to temo razgovoril. »Če mi tekaški del trase ugaja in tudi tekmovalna forma je še vedno na zelo visoki ravni, pa sam ne razumem, kje toliko izgubljamo v primerjavi s Fourcadom. Mi smo v sekundah, celo desetinkah sekunde, kot sem bil oddaljen od nekaj mest boljših uvrstitev. On je pa dvajset sekund hitrejši od drugega najhitrejšega Eberharta. Fourcade je res divji. Je eden in edini. Zmaguje, pa tudi če le za štiri desetinke kot tokrat proti Ondreju Moravcu. Zanimivo, da sta Moravec in tretji Emil Hegle Svendsen izpustila tekme v Koreji in to jima je očitno koristilo. Zanima me, ali bo Fourcade tekmoval tudi v Oslu čez teden dni. Ni skrivnost, da pričakuje otroka, na svet bi moral prijokati enkrat te dni. Mogoče ga je že prevzel lov za rekordnim številom zmag Bjoerndalna, čeprav je še pred nekaj leti dejal, da ga to ne zanima. Sedaj je vedno bližje in situacijo želi izkoristiti,« je Bauer razmišljal in delal primerjave z najboljšim biatloncem sedanje dobe.

Bauer je edini, ki ob odsotnosti Jakova Faka drži priključek s svetovnim vrhom. »To je žalostno. Z njim bi bilo veliko drugače. S Fakom v štafeti bi bili vse tekme med deseterico in v pokalu narodov vsaj pet mest višje. Se pač moramo sprijazniti s tem in upati, da bo prihodnje leto malo drugače,« pravi Bauer. Rok Tršan je včeraj dosegel 46. mesto (+1:46), kar je ob skromnejših Mihu Dovžanu in Lenartu Oblaku bistveno pripomoglo k temu, da je bil to v ekipnem pomenu celo drugi najboljši ekipni dosežek zime. Biatlonec iz Smlednika, okolja, kjer sta doma tudi Anamarija in Janez Lampič, je največji dolžnik glede potenciala. Od rekorderja po številu naslovov slovenskega državnega prvaka v smučarskih tekih je bilo pričakovati, da bo le bližje najboljšim biatloncem na svetu. Danes ima priložnost, da osvoji točke.

Kljub 13. času teka včeraj Teja Gregorin ni osvojila točk svetovnega pokala, saj so bili trije kazenski krogi le preveč za boj za vrh, ki ga je doživljala samo na SP v Hochfilznu.