Zmaga Krke proti Ciboni in uspeh Olimpije v Zadru. To je pred zadnjim, 26. krogom v košarkarski ligi ABA edina možnost, da bi se Novomeščani izognili zadnjemu mestu in s tem izpadu iz jadranskega tekmovanja za eno sezono. Dolenjsko moštvo se za možnost obstanka lahko zahvali Karpošu, ki je v ponedeljek na zadnji tekmi 25. kroga porazil Zadar. Trener Simon Petrov verjame, da bo skupaj z igralci proti Ciboni opravil svoj del posla, hkrati pa upe polaga tudi na svoje nekdanje moštvo Olimpijo, za katero je igral v sezoni 2004/05. Ljubljančani sporočajo, da jih takšne in drugačne teorije ne zanimajo in da bodo, kot bi tudi sicer, v Zadru krenili na zmago.

»Prva stvar je, da gledamo vsak nase. Situacija, ki je nastala, je izredno nehvaležna. Jasno in glasno, brez ovinkov, sporočam, da bomo tekmo v Zadru odigrali korektno in maksimalno. Brez kalkulacij. Če bo na koncu to komu pomagalo, mu bo, če ne, mu pač ne bo. Tako bomo razmišljali, dodatnega bremena pa si ne želimo nalagati. Želimo imeti čisto vest. V Zadru bomo igrali z željo, da Olimpiji priborimo novi dve točki. Olimpiji! To naj bo jasno vsem, od prvega do zadnjega,« je na Dnevnikovo vprašanje po obračunu Ljubljančanov proti Cedeviti jasno odgovoril trener Olimpije Gašper Okorn. Z enako miselnostjo so Ljubljančani krenili tudi v obračun s Primorsko v državnem prvenstvu med tednom, ko bi Koprčani z zmago ohranili možnosti za preboj v ligo za prvaka. A zmaji so tekmo vzeli povsem resno in jo tudi dobili.

Krka že drugo sezono zapored v ligi ABA trepeta za obstanek v zadnjem krogu. Ker gre za finančno enega najbolj urejenih in stabilnih klubov na Balkanu, se morajo vodilni močno zamisliti, kaj delajo narobe. Lani so Novomeščani mesto med jadransko druščino ohranili z zvrhano mero sreče, saj je v zaključku tekme proti Zadru eden izmed košarkarjev Sutjeske pod košem popravljal zgrešen met soigralca, a je žoga čudežno obstala na obroču. Poleg Tajfuna je tako iz lige izpadlo še črnogorsko moštvo, v primeru njegove zmage pa bi Krka. Tudi to pot se v dolenjskem moštvu nadejajo, da bodo imeli srečo na svoji strani. »Proti Ciboni nam igra samo zmaga, česar se igralci dobro zavedamo. Zagotovo bo zaradi tega nekaj več pritiska, a s tem se moramo znati kosati. Želimo narediti svoj delež v boju, da se izognemo zadnjemu mestu, na dogajanje v Zadru pa tako ali tako ne moremo vplivati, zato morajo biti naše misli izključno na naši tekmi. Upam, da nam bodo gledalci v čim večjem številu stali ob strani,« pravi kapetan Krke Matej Rojc, ki še ne ve, ali bo lahko računal na pomoč soigralca Duška Bunića, ki je zbolel.

Liga ABA, 26., zadnji krog: Mega Leks – Karpoš 82:69 (15:20, 40:42, 62:60, Spasojević 20, Zagorac 19; Trajkovski 17), danes ob 17. uri: Igokea – Partizan, ob 19. uri: Cedevita – FMP, jutri ob 19. uri: Krka – Cibona, Zadar – Olimpija, ponedeljek ob 18. uri: MZT – Mornar, ob 21. uri: C. zvezda – Budućnost.