Smučarski skakalci so v Oslu odprli norveško turnejo, ki bo v dobrem tednu dni brez premora potekala na štirih prizoriščih. V kvalifikacijah pred nedeljsko posamično tekmo z začetkom ob 14.15 je bila uspešna šesterica slovenskih tekmovalcev (Peter Prevc, Jurij Tepeš, Jernej Damjan, Anže Semenič, Nejc Dežman in Tilen Bartol), medtem ko je Anže Lanišek pristal med osmerico skakalcev, ki so jih diskvalificirali zaradi neprimernega dresa. V Oslu bodo sicer danes ob 16.15 opravili moštveno preizkušnjo, za slovensko vrsto bodo nastopali Peter Prevc, Jernej Damjan, Tilen Bartol in Nejc Dežman.

Resda je bil Peter Prevc neposredno uvrščen na jutrišnjo tekmo, vendar na norveški turneji z bogatim nagradnim skladom za končno uvrstitev šteje prav vsak skok. Serijski zmagovalec minule zime je pristal pri 130,5 metra in zasedel drugo mesto, kar ga lahko navdaja z zmernim optimizmom. Morda se mu bo ravno v Oslu posrečil dolg skok tudi na tekmi, saj je v tej sezoni večkrat blestel na treningih in v kvalifikacijah. Včerajšnji preizkus je sicer dobil nemški as Andreas Wellinger (132,5 m), za Prevcem pa je pristal Richard Freitag. »Zelo sem zadovoljen, saj sem po dolgem času naredil napredek v tehniki. V zraku sem se dobro počutil. Tokrat imajo kvalifikacije resda večjo težko kot običajno, vendar sam sem jih vedno jemal z obilico resnosti, četudi sem bil že vnaprej uvrščen na tekmo. Razdražil sem glavo in uspel,« je komentiral Peter Prevc.

Drugi slovenski tekmovalci se niso uvrstili med najboljše posameznike kvalifikacij. Jernej Damjan se je s 123 metri uvrstil na 23. mesto, rep trideseterice je s 122,5 metra osvojil še Tilen Bartol. Nejc Dežman je bil 33. (121 m), Jurij Tepeš 44. (115 m), Anže Semenič pa 46. (116,5 m). Najboljši slovenski skakalec svetovnega pokala v tej zimi Domen Prevc bo zaradi slabe forme izpustil izziv v Oslu in se reprezentanci pridružil v začetku prihodnjega tedna, ko se bo skakalna karavana v torek preselila v Lillehammer.