Številne predstavnice nežnejšega spola imamo bolj ali manj težave s hormonskim neravnovesjem. Kako to vpliva na našo prebavo in s tem posledično na težo ter naše počutje?

Hormoni so kemični sli, prenašalci informacij iz ene celice v drugo. Nadzorujejo naše delovanje, počutje, staranje in videz. Uravnavajo spolne, prebavne in kognitivne funkcije, nam povejo, kdaj moramo zaspati, nas držijo budne, nam pomagajo pri premagovanju bolezni, skrbijo za dobro in uravnoteženo prebavo in ne nazadnje imunski sistem. Prebava, presnova in metabolizem so odvisni od delovanja ščitnice. Od dobrega delovanja ščitnice je odvisno, ali bomo shujšali ali se bomo zredili, ali bomo imeli premalo energije in se bomo počutili utrujene in oslabele. Hormoni pa nikoli ne delujejo sami, zato enega simptoma oziroma bolezni ne smemo povezovati samo z eno žlezo, ampak moramo pogledati širšo sliko, torej njihovo medsebojno delovanje in neravnovesje. Na primer: stresni hormon kortizol lahko poruši delovanje drugih hormonov, prav tako lahko presežek estrogena moti dobro delovanje ščitnice, nihanje inzulina spodbuja rast kortizola in upad progesterona, presežek estrogena pri moških pa vodi v pomanjkanje testosterona…

Zakaj ste se posvetili prav hormonskemu hujšanju? Ste imeli morda sami težave s hormoni?

Sama s hujšanjem nikoli nisem imela težav, vedno sem bila med vitkimi. Je pa res, da sem imela kar velike hormonske težave, saj sem bila pri 25 letih v prezgodnji menopavzi. Pet let sem bila brez menstruacije. To se je zgodilo po dolgem obdobju jemanja kontracepcijskih tablet. Imela sem kar močno spremenjene celice materničnega vratu in celo kopico drugih težav. Da o počutju brez prave volje in energije sploh ne govorim. Hormonom sem se posvetila po obisku Združenih držav Amerike, kjer me je navdušila znana zdravnica in ginekologinja ter velika učiteljica ženskega zdravja Christiane Northrup. Navdušila me je s svojim pogledom na mojo situacijo in s holistično medicino. Navdušila me je tudi s tem, kako zelo pomembna je hrana za izražanje in delovanje hormonov. Z veseljem sem se učila o tem, zakaj je pomembno, kako jemo, kdaj jemo in kaj jemo. Pa tudi zakaj jemo. V tistem času sem obiskala vse njene delavnice in seminarje ter pozneje v naturopatski šoli in kliniki v Portlandu na National College of Natural Medicine (NCNM) pridobila certifikat holističnega nutricista in terapevta. Udeleževala sem se seminarjev American Academy of Anti-Aging Medicine (A4M) in si pridobila znanje za delo v povezavi s hrano in hormoni, proti staranju. Registrirana sem tudi pri American Nutrition Association.

Kako konkretno hormoni pomagajo shujšati ali prispevajo k povečanju teže?

Če ves čas stimuliramo delovanje slinavke in izločanje inzulina, inzulin v telesu ves čas zaklepa maščobe. S tem prav tako ves čas zvišujemo stresni hormon kortizol, ki ponovno spodbuja delovanje slinavke in inzulina. S kofeinom, nikotinom, alkoholom in sladkorjem vse skupaj samo še spodbudimo. Potem se ženske čudijo, da sploh nič ne pojedo, pa se kilogrami kar kopičijo. Seveda povišan kortizol obremeni delovanje ščitnice, ki skrbi za dober in zdrav metabolizem, urejeno prebavo, pravilno in urejeno presnovo ter hujšanje, če je treba. Tudi pomanjkanje progesterona vpliva na povečanje teže oziroma nezmožnost hujšanja, ravno tako kot pomanjkanje testosterona pri moških. Povišan estrogen nabira, kopiči in nalaga maščobe okoli trebuha. Zato je treba jesti hrano z nizkim glikemičnim indeksom, črtati je treba prav vso belo moko, sladkor in druge predpripravljene izdelke. Krvni sladkor mora biti uravnan in ne sme nihati, raven inzulina je namreč res zelo pomembna.

Kaj vse obsega hormonsko hujšanje? Je to le izbira pravilnega jedilnika ali morda to vključuje tudi določene medicinske preiskave?

Hormonsko hujšanje obsega pregled hormonov, o katerih se posvetujemo z vsakim posameznikom. Načeloma gre za estrogene, progesteron, testosteron, kortizol, TSH, T3, T3, včasih tudi FSH, AMH, PSA… Zraven se vedno pogleda še hemogram, jetrne encime, B12, vitamin D, feritin in nekatere druge. Na podlagi tega oziroma še nekaterih drugih testiranj, ki jih opravlja Irena Kranjc, spišemo priporočeno in odsvetovano prehrano, prehranske dodatke in povemo vsa druga priporočila. Sodelujem z ginekologinjo Darijo Strah in k njej usmerim svoje pacientke, ki potrebujejo ginekološko obravnavo.

Ali je ta metoda hujšanja primerna tudi za moške?

Seveda, v centru Holistic je vse več moških. Pri njih je vse popolnoma enako. Je pa res, da ne gre samo za hormonsko hujšanje, ampak za uravnavanje hormonov na naravni način, s pravilno in uravnoteženo prehrano, zaradi česar posledično pride do hujšanja pri tistih, pri katerih je to potrebno.

Zakaj se ženskam v predmenopavznem stanju ali v menopavzi spremeni telo?

Ker jajčniki po menopavzi prenehajo delovati, proizvodnja estrogena in progesterona se ustavi. Oziroma to funkcijo prevzamejo nadledvične žleze, ki imajo zdaj dvojno nalogo – proizvodnjo stresnih in spolnih hormonov. Zaradi tega se v tem času maščobe začnejo kopičiti okoli trebuha. Prav tako prihaja do presežka estrogena, ker progesteron pade skoraj na 0 odstotkov, estrogen pa ostane na 40 odstotkih. Estrogen je tisti, ki kopiči in zadržuje maščobe. Iz dodatnih maščob začne nastajati dodaten estrogen. In krog je sklenjen.

Kako bi me prepričali, da je hormonsko hujšanje zdravo in res učinkovito? Ali vašim strankam obljubljate stoodstotni uspeh?

Svojim strankam obljubim ravno toliko, kot same obljubijo sebi. Nisem tu zato, da nekoga o nečem prepričujem, ga silim ali prosim. Če si želite pomagati, si dajte. Ni težko, potrebuješ pa voljo in vztrajnost. Sama sem šla skozi to in sem najbolj ponosna mamica skoraj dveletniku, spočetem po naravni poti. Kdor ne želi, naj se ne slepi. Če se boste držali priporočene prehrane, če se boste gibali in spremenili nekatere druge navade, je uspeh neizogiben. Drugače pa škoda časa. In denarja.

Na kaj mora ženska, ki se je odločila za postopek hormonskega hujšanja, še posebno paziti, poleg gibanja, seveda? Je to morda izogibanje kavi, alkoholu in drugim razvadam?

Šele ko naredimo popolne hormonske analize, preglede drugih krvnih parametrov in nekatere druge preiskave, vidimo, kaj nekomu najbolj škodi in kaj mu niti ne povzroča težav. Dva človeka si nista enaka. Nekdo morda ne presnavlja dobro špinače, nekdo drug pa koščičastega sadja. Tega brez podrobnejših preiskav ne moreš vedeti, niti svetovati. Zato so neke splošne diete spisane res na splošno, za individualne obravnave pa potrebujete spremenjen način življenja, ki je spisan posebej za vsakega posameznika.