Bohinjski hotel Bellevue ima novega lastnika. Na današnji prvi javni dražbi na okrajnem sodišču v Radovljici je najvišjo ceno zanj – 720.000 evrov - ponudilo blejsko podjetje Pokljuka. »Vesel sem, da smo na dražbi uspeli,« je dejal direktor podjetja Marko Matjašič in dodal, da sta jih k nakupu prepričali bogata zgodovina in odlična lokacija hotela, ki sicer že dlje časa sameva.

»To je velik premik naprej,« je bil novice vesel bohinjski župan Franc Kramar, ki se že dlje časa na vse pretege trudi, da bi se agonija s propadajočimi hoteli, ki kazijo ugled turističnega bisera, končala. »Prepričan sem, da novi lastnik hotela ni kupil zaradi špekulacij. V Bohinju imamo visoka pričakovanja, predvsem upamo, da bo objekt obnovil in ga napolnil z vsebino.«

Vsebina in vrednost prenove sta še skrivnost

Novi lastniki se bodo prenove hotela, ki jo že načrtujejo, lotili, ko bodo imeli zanjo vsa potrebna dovoljenja, a številk o njeni vrednosti Matjašič ni izdal. Opozoril pa je, da se zaveda omejitev, ki jih prinaša lega v Triglavskem narodnem parku. Uspešno pa se mora zaključiti še današnji nakup. Podjetje Pokljuka mora v 30 dneh poravnati celotno kupnino, v osmih dneh pa mora vložiti prošnjo za soglasje k nakupu upravne enote in Triglavskega narodnega parka. Ne glede na to, kdaj bodo na idilični lokaciji nad Bohinjskim jezerom začeli brneti gradbeni stroji, je Matjašič obljubil, da bo znameniti objekt, v katerem je bivala tudi pisateljica Agatha Christie, kmalu ponovno ponos Bohinja.

Hotel Bellevue s pripadajočo depandanso Savica naj bi bil vreden 860.000 evrov, izklicna cena zanj pa je bila 610.000 evrov. 10-odstotno varščino zanj sta plačala oba dražitelja – poleg podjetja Pokljuka še podjetje Batagel & Co d. o. o. iz Postojne. Sodnica Pavlina Drmota pa je sodelovanje na dražbi, kljub temu da kupnine ni vplačal, dovolila tudi pooblaščencu upnika Adriatic Slovenica.

Dražba za hostel Pod Voglom prestavljena

Dražba je bila sklicana tudi za hostel Pod Voglom, a jo je sodnica zaradi ugotavljanja lastninskih pravic za enega od objektov in zemljišč prestavila za nedoločen čas. Varščino za objekt, za katerega je bila izklicna cena 800.000 evrov, so vplačali štirje dražitelji. Sedanji najemnik Borut Jurkovič pa je povedal, da predkupne pravice ne bo uveljavljal. Kot je znano, sta bili sicer obe napovedani dražbi posledica izvršbe, ki jo je zaradi 1,64 evrov dolga zoper družbo Finadria vložila Adriatic Slovenica.

Kot je nakazal novi lastnik hotela Bellevue, se podjetje Pokljuka zanima tudi za nakup hostla Pod Voglom, o nakupu ostalih bohinjskih hotelov v lasti Zmaga Pačnika pa po Matjašičevih besedah še niso razmišljali. So pa o tem, da bi tudi Pačnikove hotele, predvsem hotel Zlatorog v Ukancu, morali prodati na podoben način, prepričani v Bohinju. »Potem bi bohinjski hotelski turizem lahko močno napredoval. Za nas ni pomembno, kdo je lastnik, ampak predvsem, kaj bo s tem naredil,« zatrjuje Kramar. Kot je znano, je odkup propadajočih hotelov predlagal tudi državi, a niso dobili pozitivnega odziva.