Čeprav je še vedno pomemben del sestavljanke pri nemškem Bayernu, s katerim se je nenazadnje s skupnih 10 : 2 uvrstil v četrtfinale letošnje lige prvakov, pravi, »da si je vedno želel nekoliko zgodnje upokojitve«. »Ni bila lahka odločitev, še vedno se počutim odlično, ampak verjamem, da je pravi trenutek.« Španec je tako po Philippu Lahmu že drugi igralec ekipe iz Münchna, ki se po letošnji sezoni poslavlja od aktivnega nogometa.

Soigralci in nasprotniki si bodo 35-letnega Alonsa zapomnili po njegovi topovski, a zato nič manj prefinjeni desnici, kreativni in zanesljivi igri na sredini igrišča ter še posebej po njegovem uglajenem obnašanju. Španski maestro je s pregledom in dolgimi natančnimi podajami ničkolikorat pripravljal priložnosti napadalcem. Od nekdaj ga je odlikovala lahkotnost, ki pritiče največjim imenom nogometa. Večkrat je znal zadeti tudi z več kot polovice igrišča.

Evropski, svetovni, večkratni državni in evropski klubski prvak

Xabi Alonso je osvojil vse najpomembnejše lovorike, o katerih lahko sanja mlad nogometaš. Ligo prvakov je najprej osvojil leta 2005. Z znamenitim istanbulskim preobratom proti Milanu, ki so ob polčasu vodili že s 3 : 0. Bil je strelec izenačujočega gola: brazilski vratar Dida mu je enajstmetrovko sicer najprej ubranil, a je Španec nato odbitek pospravil pod prečko. Drug naslov je leta 2014 osvojil z Realom, a v finalu zaradi prejetih rumenih kartonov ni igral.

S špansko ekipo iz Madrida je v sezoni 2011/2012 osvojil svoj prvi naslov državnega prvaka, po prestopu k Bayernu leta 2014 pa je s soigralci nato dvakrat osvojil nemško Bundesligo. Kot je videti bo temu letos dodal še tretji nemški naslov. Leta 2003 je bil izbran za najboljšega španskega nogometaša. Za špansko vrsto je nastopil na 114 tekmah, prispeval 16 golov ter dvakrat z njo postal evropski in enkrat svetovni prvak.