Konec skakalne sezone prinaša natrpan razpored. Odločitev o nasledniku Petra Prevca na vrhu svetovnega pokala bo padla v dobrih dveh tednih, ko se bodo tekmovalci pomerili na kar devetih tekmah. Danes bodo norveško turnejo začeli s kvalifikacijami v Oslu z začetkom ob 17. uri. V soboto se bodo pomerili na moštveni tekmi, v nedeljo pa na posamični. V prihodnjem tednu jih čakajo preizkušnje v Lillehammerju, Trondheimu in Vikersundu, tradicionalni konec sezone pa bo znova potekal na planiški velikanki.

Slovenska reprezentanca bo poskušala pozabiti na spodrsljaje na nedavnem svetovnem prvenstvu v Lahtiju, kjer se ji na nobeni od štirih tekem ni uspelo vmešati v boj za odličja. Prvi trener Goran Janus na zadnjem druženju z novinarji ni našel pravega razloga za neizpolnitev ciljev, omenil pa je, da bi si v prihodnji sezoni želel več miru. V zakulisju omenjajo, da je po šestih letih napočil čas za Janusovo zamenjavo, vendar je predsednik odbora in zbora za skoke in nordijsko kombinacijo pri smučarski zvezi Ljubo Jasnič že pred odhodom na finski šampionat naznanil, da bo predlagal podaljšanje pogodb za vse trenerje za prihajajoče olimpijsko obdobje.

Janus je v Oslo povabil sedem reprezentantov (Peter Prevc, Jurij Tepeš, Anže Lanišek, Jernej Damjan, Anže Semenič, Nejc Dežman in Tilen Bartol), medtem ko je četrtouvrščeni v svetovnem pokalu Domen Prevc tako močno padel v formi, da brez medijskega pompa trenira po posebnem programu, zato se bo izbrani vrsti z Janusovim pomočnikom Janijem Grilcem pridružil šele v Lillehammerju na začetku prihodnjega tedna. »Ne smemo pozabiti, da ima Domen šele sedemnajst let. Sami veste, da je ritem v svetovnem pokalu zelo naporen, kar tekmovalce utrudi. Morda bi bilo bolje, da bi po Oberstdorfu ostal doma, saj so ga poleti iztrošili. V Lahtiju smo poskušali na vse načine, vendar ni šlo,« je pristavil Goran Janus, ki reprezentantov v tem tednu ni preveč obremenjeval s treningi.

Čeprav so slovenski skakalci v tej zimi zbrali že pet zmag v svetovnem pokalu, je že dlje časa znano, da jim minule šampionske sezone ne bo uspelo ponoviti. Potem ko je Peter Prevc lani zablestel v velikem sijaju, so njegovi dosežki postali vse bolj povprečni. »Morda sem v Lahtiju skušal tudi na silo iztržiti ugoden rezultat, vendar se dobro zavedam, da se na silo ne da nič storiti. Ne iščem nobenih izgovorov, saj se že predolgo časa lovim v formi. Ta sezona preprosto ni tako dobra kot lanska. Na treningih mi uspeva več kot na tekmah, kar se pozna pri uvrstitvah. Ko bi bilo najbolj treba, ne naredim preskoka,« je samokritičen Peter Prevc, ki bo prvi slovenski adut tudi na norveški turneji, kjer si bodo najboljši skakalci razdelili bogate denarne nagrade v višini 100.000 evrov. Zmagovalec bo prejel 60.000 evrov, drugouvrščeni pol manj, tretjeuvrščeni pa 10.000 evrov. »Norveška? Seveda pričakujem dvig forme. Veliko bomo potovali in skakali, zato bom moral biti potrpežljiv, kar mi doslej očitno še ni povsem uspelo. V zraku bi rad užival,« je pristavil najstarejši od bratov Prevc.

Ob koncu zime se obeta vroč boj za zmagovalca svetovnega pokala. Rumeno majico vodilnega že od novoletne turneje nosi poljski as Kamil Stoch, a se je njegova prednost pred najbližjim zasledovalcem Stefanom Kraftom iz Avstrije znižala na šestdeset točk. Kraft je predvsem na svetovnem prvenstvu v Lahtiju dobil veter v jadra, potem ko je postal šele šesti tekmovalec v zgodovini, ki se je okitil z zlato kolajno tako na srednji kot veliki skakalnici. Domen Prevc se zaradi znanih okoliščin ne bo vmešal v interni dvoboj med Stochom in Kraftom, mu pa za hrbtom že dihata Maciej Kot in Andreas Wellinger, ki bi Domna Prevca lahko kmalu prehitela.