Atletska zveza Slovenije je podpisala pogodbe z najboljšimi slovenskimi atleti. Ti bodo polovico zneska prejeli brez obveznosti in bo namenjen pripravam na sezono. Drugo polovico si bodo lahko priborili z nastopom na svetovnem prvenstvu, finalu atletskega pokala Slovenije in avgustovskem svetovnem članskem prvenstvu v Londonu. Po zagotovilih predsednika Romana Dobnikarja bodo atleti 75 odstotkov zneska prejeli v naslednjih dneh, saj si v atletski zvezi želijo, da bi bili njihovi športniki čim bolje pripravljeni na poletno sezono. Vodja strokovnega sveta pri AZS Vladimir Kevo je dejal, da naj bi tekmovalnemu programu namenili okoli 200.000 evrov, v celotni sezoni pa bo vseh stroškov za atlete in trenerje od 40 do 50 odstotkov milijonskega evrskega proračuna AZS.

»Zneski, ki jih bomo zagotovili najboljšim slovenskim atletom, niso optimalni, so pa v trenutnem položaju realni. Mladim slovenskim atletom želimo zagotoviti čim boljše pogoje na poti do vrhunskih rezultatov,« je dopolnil Vladimir Kevo, Dobnikar pa ponosno pristavil, da je AZS v minulem letu izpolnila vse svoje obveznosti.

V prvem razredu slovenske atletike so štirje športniki, ki bodo glede na lanske dosežke prejeli največ denarja. Skakalca ob palici Robert Renner in Tina Šutej, sprinterka Maja Mihalinec in tekač na 400 metrov Luka Janežič bodo v tej sezoni z izpolnjenimi obveznostmi lahko zaslužili po 9500 evrov. Metalka kopja Martina Ratej, metalka diska Veronika Domjan in skakalka v višino Maruša Černjul bodo lahko v drugem razredu zaslužile po 7700 evrov. Marina Tomić (100 m ovire), Žan Rudolf (800 m), Nejc Pleško (meta kladiva) in Matija Kranjc (kopje) so razvrščeni v tretji razred, ki zagotavlja maksimalno po 4000 evrov, v četrtem razredu, v katerem je mogoče zaslužiti po 1600 evrov, pa so Barbara Špiler (met kladiva), Matija Muhar (met kopja) in Maruša Mišmaš (3000 m zapreke).

Pred odhodom na evropski zimski pokal v metih je včeraj predstavila cilje tudi petčlanska slovenska reprezentanca, ki bo v soboto in nedeljo nastopila na Kanarskih otokih. Glavni slovenski up bo Martina Ratej, ki ima letos v metu kopja v lasti tretji najdaljši izid na svetu, v tej disciplini pa bo nastopila še Bernarda Letnar. Veronika Domjan se bo skušala v metu diska povzpeti na zmagovalni oder v konkurenci do 23 let. Na španskem otoku bosta nastopila še debitantka na velikih tekmovanjih Katja Mihelič v metu kopja do 23 let ter osamljeni moški v ženski družbi Blaž Zupančič, ki bo v konkurenci do 23 let tekmoval v suvanju krogle. Vodja reprezentance bo Lovrenc Umek, novi trener Martine Ratej.

Na Letališki cesti v Ljubljani je Atletska zveza Slovenije včeraj podpisala pogodbo s fakulteto za šport, ki bo izobraževala slovenske trenerje. Dekan fakultete Milan Žvan je ponosno dejal, da je ob takšni odločitvi atletske zveze počaščen, saj daje edini slovenski športni fakulteti veliko priznanje.