Na Kliničnem oddelku za kirurgijo srca in ožilja Kirurške klinike UKC Ljubljana so prvič v Sloveniji pod vodstvom predstojnika prof. dr. Tomislava Klokočovnika in ob podpori tujih zdravnikov iz Padove pri dveh bolnicah uspešno popravili mitralni zaklopki na delujočem srcu. Operacijo so opravili v splošni anesteziji, pod ultrazvočno kontrolo skozi minimalni rez na prsnem košu, brez uporabe zunajtelesnega krvnega obtoka.

Mitralna zaklopka je med levim srčnim preddvorom in levim prekatom ter preprečuje vračanje krvi med srčnim iztisom iz levega prekata v levi preddvor. Kadar je mitralna zaklopka iz kakršnega koli razloga okvarjena, pušča in jo je treba popraviti. Puščanje mitralne zaklopke že vrsto let uspešno kirurško zdravijo ob podpori zunajtelesnega krvnega obtoka, pri čemer srce ustavijo. Avgusta 2016 so naši kardiologi prvič popravili puščanje mitralne zaklopke po žili skozi veno v dimljah, vendar tovrsten poseg ne pripelje do popolnega funkcionalnega stanja zaklopke in je primeren le za starejše bolnike. Pri tokratnih bolnicah pa so na delujočem srcu brez zunajtelesnega krvnega obtoka skozi minimalni rez v predelu levega prsnega koša, skozi katerega so vstavili podporni aparat, popravili zaklopki v popolno funkcionalno stanje.

Pri operaciji je nujen multidisciplinaren pristop, saj poseg opravijo v splošni anesteziji in pod ultrazvočno kontrolo z dvodimenzionalno in tridimenzionalno sliko, s čimer si natančno prikažejo mesto, kje je treba všiti nov podporni aparat mitralne zaklopke.

V svetu so doslej naredili le okrog 160 takih posegov. Izvajali ga bodo lahko pri bolnikih v vseh starostnih obdobjih razen pri otrocih. Tako bodo skrajšali okrevanje po posegu in čas hospitalizacije.

Pri operaciji so sodelovali kirurgi prof. dr. Tomislav Klokočovnik, dr. Andrea Colli, dr. Matija Jelenc, kardiologinja dr. Katja Ažman Juvan, anesteziologi dr. Giorgio Pittarello, doc. dr. Goran Mievski, dr. Hanna Hollan ter medicinski sestri Magdalena Hrovat in Mateja Pušnik, so sporočili iz UKC Ljubljana. lo