Potem ko je italijanski finančni sklad Palladio Finanziaria pred kratkim sporočil, da ustavlja vse aktivnosti z nakupom Cimosa, naj bi jih zdaj ponovno zanimal prevzem koprske družbe, so v torek poročali na nacionalni televiziji. Po zatrjevanju naših virov gre zgolj za tipanje terena, ali obstaja možnost, da bi se Cimosovi lastniki ponovno usedli za pogajalsko mizo z Italijani in uspešno zaključili transakcijo, medtem ko do končnega dogovora, o uspešnosti katerega številni dvomijo, manjka še veliko. Na vprašanje, ali se Palladio Finanziaria spet zanima za nakup Cimosa, v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) niso odgovorili, ker v tej fazi novih informacij s koprsko družbo ne morejo razkrivati.

Ali se za nakup Cimosa ogrevajo Britanci?

Po poročanju Radia Koper naj bi se za nakup Cimosa začela zanimati švicarska podružnica britanske investicijske družbe Hermes Investment Management, ki naj bi sodelovala z ajdovsko družbo Bia Separations v prisilni poravnavi. Na kakšen način Britanci sodelujejo z Bia Separations, smo želeli vprašati njegovega soustanovitelja in prokurista Mateja Penco, vendar je bil za komentar nedosegljiv. Kot smo izvedeli neuradno, Hermes Investment Management z Bia Separations še ne sodeluje, se pa z njo dogovarja o možnem sodelovanju, če bodo upniki soglašali s predlogom prisilne poravnave. Na DUTB interesa Hermesa Investment Managementa niso komentirali, dober poznavalec razmer, ki je želel ostati neimenovan, pa dvomi, da bi bil podatek o novem vlagatelju na obzorju sploh resničen.

Po naših informacijah v DUTB, skoraj polovičnem lastniku Cimosa, s polno paro pripravljajo vse potrebno za izvedbo tako imenovanega scenarija B. Ta je postal aktualen, potem ko so se Italijani po dolgotrajnih pogajanjih odločili, da Cimosa ne bodo kupili, pred enim tednom pa je bil v Frankfurtu predstavljen ključnim kupcem iz avtomobilske industrije. Novi načrt, ki predvideva reševanje Cimosa, ki ga vodi predsednik uprave Gerd Hermann Rosendahl po načelu zasebnega vlagatelja, je bil za kupce sprejemljiv, če se koprski družbi zagotovi finančna trdnost.