»Bil sem kar malo presenečen, ko sem na občinski spletni strani prebral zapis o lastnikih psov, ki svoje ljubljenčke vodijo tudi na kamniško osrednje pokopališče, in videl, da nisem edini, ki me moti, da se tako nespoštljivo skruni tudi zadnje počivališče pokojnih. Tudi mamic, ki jim ni všeč, da lastniki psov te pripeljejo na otroška igrišča, pogosto skupaj z otroki, ni malo,« nadaljuje bralec in dodaja, da se je s psi srečal že na tako nenavadnih krajih, kot je zdravstveni dom. Zato bi rad vedel, kako redarji neodgovorne lastnike preganjajo, kolikšne so kazni in koliko lastnikov so kaznovali v zadnjih treh letih.

Prav tako ga zanima, ali se občinski odlok in kaznovalna politika nanašata tudi na manjše pse in mačke, saj v njihovem bloku živi gospa, ki svoji mački pogosto spušča na zelenico za blokom, na kateri se igrajo otroci. Zanima pa ga tudi, ali se lahko lastniki psov in mačk s svojimi ljubljenčki odpravijo na vlak in koliko jih to stane. Predvsem pa ga zanima, kaj lahko naredi občan, ki se sreča s spuščenim ali potepuškim psom. »Lahko občan lastnika prijavi in kam?« sprašuje bralec.

Velikost in pasma ne igrata nobene vloge

»Žal se nekateri lastniki hišnih ljubljenčkov zavedajo, da občinski redarji ne morejo biti vedno prisotni na vseh javnih lokacijah, zato ne moremo trditi, da kdo tega ne izkorišča,« odgovarjajo na občini Kamnik, kjer redarstvo za varovanje zdravja in čistoče okolja izvaja poostrene nadzore na občinskih javnih, rekreacijskih poteh in drugih javnih površinah. Občinski odlok o javnem redu in miru namreč prepoveduje vodenje živali v javne ustanove, na otroška igrišča, pokopališča, javna kopališča, športna igrišča, javna prevozna sredstva ali v druge prostore oziroma na površine, kamor je vodenje psov izrecno prepovedano. To velja za vse pse, ne glede na njihovo pasmo ali velikost, razen za službene in pse vodnike slepih. Za kršitev je predpisana globa v višini 200 evrov, še dodajajo.

Odlok in zakon o zaščiti živali prav tako določata, da se lahko živali na ulicah, trgih, rekreacijskih in gozdnih površinah ter na drugih javnih površinah vodi le na povodcu in da je lastnik oziroma vodnik živali dolžan počistiti iztrebke z javne površine. To velja tudi za mačke, povedo na občini in dodajo, da nadzor izvajajo redarji in policisti, ki lahko prekrškarja kaznujejo z globo od 200 do 400 evrov. Za pravne osebe ali samostojne podjetnike znaša globa od 800 do 33.000 evrov.

Živali se lahko vozijo z vlakom

Ob visokih kaznih preseneča le podatek, da so kamniški občinski redarji kljub rednemu nadzoru v zadnjih treh letih kaznovali le enega kršitelja, ki psa na javni površini ni imel na povodcu. Na pokopališču, otroškem ali športnem igrišču… niso kaznovali še nikogar, saj naj bi imeli redarji še veliko drugega dela. Seveda pa lahko zaznane kršitve prijavijo na občino ali policijsko postajo kar občani. »V prijavi morajo nevesti čas in lokacijo prekrška, podatke o kršitelju (ime in priimek, naslov) ter priložiti morebitne fotografije prekrška,« pozivajo na občini.

V Zavetišču Horjul so lani oskrbeli 127 živali iz občine Kamnik, od tega 20 psov in 107 mačk. »Občani, ki opazijo živali brez nadzora, lahko pokličejo in o tem obvestijo zavetišče, center za obveščanje 112 ali policijo,« še povedo na občini. Na Slovenskih železnicah pa pojasnjujejo, da lahko potniki brezplačno prevažajo majhne udomačene živali, ki so zaprte v kletke ali košare in ki se lahko namestijo kot osebna prtljaga, ter majhne pse, ki jih je mogoče držati v naročju. Večji psi morajo imeti nagobčnik, biti na povodcu ter ležati na tleh. Zanje je treba v notranjem prometu plačati polovično ceno vozovnice za drugi razred potniškega vlaka.