Na Kredarici, na primer, sploh ni jugozahodnika. Na jugozahodni strani je namreč mogočna gmota Triglava, ki blokira to smer vetra. Najpogosteje piha vzhodnik, ker na zavetrni strani nastane rotor, vrtinec in na Kredarici zato piha od vzhoda. Tako tudi današnji severnik ni povsod severnik. Še najmanj, kar je, lahko piha severozahodnik ali severovzhodnik. No, pa sama smer niti ni tako bistvena pri vsej stvari. Najprej poglejte na zemljevid. Kaj pomeni, če priteka k nam zrak od severa? Na severu imamo alpske grebene. Torej mora zrak čeznje. In ko jih premaga, se spusti po pobočjih v dolino, ravnino.

Zrak ima pač svojo težo in tudi nanj deluje privlačna sila Zemlje, gravitacija. Če bi po gladkem pobočju spustili voziček, je najbrž vsem jasno, da bi se gibal vse hitreje. Tudi če bi zlili vodo, si lahko predstavljate, da bi se zgodilo podobno. Pri zraku si je to morda malo težje predstavljati, a zgodi se enako. Ko pada v dolino, se pospeši, okrepi. Podobno se zgodi pri burji. Zato je severni veter pri nas pogosto kar močan, še posebno na prvih južnih pobočjih, ki jih doseže, v Karavankah ter v Kamniško-Savinjskih Alpah. Na razmeroma ozkih območjih tako lahko doživimo močne vetrovne sunke, če se malo oddaljimo, njihova moč že pojema.

Takemu vetru pogosto rečemo fen. V našem primeru severni fen. A ni vedno fen. Že ime samo pove, da je tak veter suh in relativno topel. Tak pojav pa nastane le v dveh primerih. V prvem se zrak, ki pride čez Alpe, na večji višini na južni strani spusti v nižino. Pri spuščanju se segreva in suši. V drugem primeru pa lahko pride zrak s podobne nadmorske višine na severni strani, se dvigne in se nato spet spusti na južni strani v nižino. A bolj suh in toplejši postane le v primeru, da na severni strani izgubi nekaj svoje vlage s padavinami. Če padavin ni, to ni pravi fen.

Tako vreme je malce evforično. V suhem zraku se večinoma dobro počutimo, veter odnaša našo svinjarijo sosedom, zaradi nizke vlage se vidi daleč, skratka, če vam veter res ni nadležen, je tako vreme lahko prav prijetno in lepo.