Slovenska moška namiznoteniška reprezentanca je kvalifikacije za nastop na letošnjem evropskem prvenstvu v Luksemburgu končala na 1. mestu v skupini H. Po prepričljivi zmagi v Gentu proti Belgiji se je uvrstila v prvo evropsko skupino 16 reprezentanc, ki se bodo jeseni bojevale za kolajne.

Trenutna slovenska namiznoteniška reprezentanca, v postavi Bojan Tokić, Darko Jorgić in Deni Kožul, je ena najmočnejših v času samostojnosti. Šestintridesetletni Tokić z izkušnjami vleče voz, hkrati pa je izjemno motiviran, saj se je znašel v ekipi, ki prvič v njegovi dolgoletni karieri igranja za Slovenijo ni za vsako ceno odvisna od dveh njegovih zmag. V štirih reprezentančnih dvobojih je igralec Saarbrückna dobil štiri posamične dvoboje in tri izgubil, kljub temu pa je bil Tokićev prispevek zelo pomemben na poti do uspešnega nastopa v kvalifikacijah. Slovenija bo v prvi skupini evropskega namiznega tenisa igrala tretjič, in sicer po letih 2009 in 2011, ko je bil selektor Bojan Rak.

Prvi slovenski igralec v kvalifikacijah je bil Darko Jorgić. Osemnajstletni Hrastničan je izgubil le en dvoboj, štiri pa dobil. Njegova športna pot se strmo vzpenja, saj je bil izjemno trofejen med mladinci, niz osvajanja kolajn pa nadaljuje na prvenstvih do 21 let, potem ko se je letos z evropskega prvenstva v Sočiju vrnil z bronom. Enak lesk kolajne je ob Črnem morju osvojil tudi tretji slovenski igralec, najstnik Deni Kožul. Slednji je bil pozitivno presenečenje kvalifikacij, saj je dobil dva posamična dvoboja.

Jorgić, ki je minuli konec tedna v Puconcih postal državni članski prvak, in Kožul imata skupno tudi to, da si kruh služita v istem klubu. Njuna baza je Carrara, mesto v Toskani, ki leži sto kilometrov severozahodno od Firenc. V prihodnjih tednih ju čaka veliko klubskih obveznosti, spomladi pa se bosta skušala čim bolje pripraviti na svetovno prvenstvo posameznikov, ki bo v Dortmundu.

Pred začetkom kvalifikacij je selektor Jože Urh dejal, da je cilj reprezentance drugo mesto, s katerim bi si priborili dodatne kvalifikacije za nastop v prvi evropski diviziji. »Drži, cilj smo presegli. Glavni razlog je, da z izjemo Tokićevega slabega dneva v Novi Gorici proti Belgiji nismo imeli nobenega 'kiksa'. V prvo skupino smo se uvrstili z dvema najstnikoma, ki sta bila še pred kratkim mladinca. Ni veliko evropskih reprezentanc, ki bi se lahko pohvalile s takšnim dosežkom. To je dokaz, da dobro delamo in da smo na pravi poti,« je dan po zmagi v Belgiji s 3:0 povedal selektor Jože Urh.

»Menim, da je največja prednost slovenske reprezentance v tem, da ima Tokić izjemno voljo, da bi kakšen večji uspeh dosegel tudi z reprezentanco. Mlajša igralca mu sledita, saj se zavedata, da Tokićeva podpora v slovenskem dresu ne bo večna. Želje so velike, pri njih pa moramo predvsem paziti, da ne izgorimo,« je sklenil Urh.