Košarkarska pot Alekseja Nikolića je bila nekoliko nenavadna, a se vse bolj potrjuje, da je bila pravilna. Pri 16 letih se Postojnčan ni odločil za odhod h kateremu izmed najboljših slovenskih klubov, Krki ali Olimpiji, temveč je iz Zlatoroga prestopil k Sparsu. Zaupal je, da se bo kot mlad igralec pri sarajevskemu klubu pravilno razvijal in dobil priložnost za dokazovanje, kar se je uresničilo. Tako ga je pri 20 letih v svoje vrste zvabil nemški Brose iz Bamberga, kjer je slovenski organizator igre naposled le dobil svojo priložnost.

Mnogi so sicer menili, da jo bo dobil prej. Nikolić je namreč od prihoda v Bamberg do pred kratkim večino časa preživel pri Baunachu, drugoligaškem klubu, kjer je nabiral kilometrino in ostajal v pripravljenosti. V letošnji sezoni je bil eden izmed nosilcev, a je vprašanje, ali bo v drugi nemški ligi še zaigral. Glavni trener Bamberga Andrea Trinchieri je namreč s predstavami Nikolića, ki je priložnost dobil po poškodbi ramena Janisa Strelnieksa, v zadnjem času zelo zadovoljen.

Kako tudi ne bi bil, ko pa je 22-letni košarkar prvo pravo priložnost zagrabil z obema rokama in hitro postal pomemben člen moštva. V nemškem prvenstvu je nastopil na zadnjih treh tekmah. Proti Ludwigsburgu je bil s 17 točkami skupaj s Fabienom Couserjem najboljši strelec svojega moštva, proti Braunschweigu je tekmo začel v prvi postavi in dosegel 15 točk, proti Giessenu pa šest. Bamberg je na vseh treh tekmah zmagal.

A Trinchieri Nikoliću priložnosti ni ponudil le v nemškem prvenstvu, temveč tudi v evroligi. Tudi te odločitve ni obžaloval. Na tekmi proti Žalgirisu je na parketu preživel 12, proti Crveni zvezdi pa kar 21 minut. Obakrat je dosegel po devet točk, na tekmi v Beogradu, kjer ga je s tribun spremljal tudi oče David, pa se je izkazal tudi z odlično obrambo, zaradi česar ga je leta 2014 tedanji selektor Jure Zdovc uvrstil v reprezentanco za svetovno prvenstvo v Španiji. Dvig forme Nikolića, tudi zaradi poškodbe Zorana Dragića, pa zagotovo veseli tudi trenutnega selektorja Igor Kokoškov.