Ocenjujejo, da ima ledvično okvaro več kot 80 odstotkov debelih ljudi. Debelost vpliva na delovanje ledvic neposredno, saj jih preobremenjuje, zato začnejo pešati. Na zdravje ledvic vpliva debelost tudi posredno, saj povzroči sladkorno bolezen, povišan krvni tlak, srčno-žilne in druge sodobne bolezni, ki so najpogostejši vzrok za razvoj bolezni ledvic. Za zdravje ledvic najbolje skrbimo z zdravim življenjskim slogom, kamor sodi tudi ohranjanje primerne telesne teže.

Na informativnih točkah, ki bodo jutri delovale v nekaterih trgovskih središčih, več kot 50 zdravstvenih domovih in skoraj vseh bolnišnicah, bodo mimoidočim merili krvni tlak, svetovali, kako skrbeti za zdravje ledvic, ljudje bodo lahko preverili, ali sodijo v skupine ljudi s povečanim tveganjem za razvoj kronične ledvične bolezni. V nekaterih laboratorijih zdravstvenih domov in bolnišnic bodo izvajali brezplačno testiranje na beljakovine v seču, kar je eden prvih znakov, da je z ledvicami nekaj narobe.

Prireditelji dejavnosti – Zveza društev ledvičnih bolnikov Slovenije, zdravniki nefrologi pri Slovenskem nefrološkem društvu in medicinske sestre pri Sekciji medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v nefrologiji, dializi in transplantaciji – vabijo, da si ogledate spletno stran www.svetovnidanledvic.org, kjer so navedene vse preventivne dejavnosti ob svetovnem dnevu ledvic v Sloveniji. lo