Štefan Hadalin se je v tej sezoni izstrelil med prepoznavne slovenske alpske smučarje. Enaindvajsetletni Vrhničan se je na šestih letošnjih slalomih štirikrat uvrstil med dobitnike točk, najboljši je bil na 15. mestu v Wengnu. Navdušil je na zadnjih dveh slalomih. Na svetovnem prvenstvu v Sankt Moritzu je postavil najboljši čas druge proge ter z 22. mesta napredoval na deseto, kar je bila ena najboljših slovenskih moških uvrstitev na vrhuncu sezone. Izkazal se je tudi minuli konec tedna v Kranjski Gori, kjer se je v težkih razmerah s startno številko 46 kot zadnji uvrstil na drugo progo ter napredoval na 22. mesto.

Hadalin je izjemen borec. Njegove uvrstitve na drugih progah, kamor se je prebijal z visokimi startnimi številkami, kažejo, da je vselej krepko izboljšal svoje uvrstitve. V štirih finalih je svoje mesto izboljšal za 30 mest, potem ko je v Adelbodnu s 23. napredoval na 20. mesto, v Wengnu s 27. na 15., v Kitzbühlu z 28. na 21. in v Kranjski Gori s 30. na 22. mesto.

Navijači so spodbuda

»Strinjam se, da sem tako v Sankt Moritzu in Kranjski Gori prestal zrelostni izpit. Na največjem tekmovanju sem tekmoval prvič in takoj sem občutil breme pričakovanj. V Kranjski Gori sem se publiki prvič predstavil v položaju, s katerim sem lahko naskakoval dober rezultat. Poleg tega me je bodrilo veliko navijačev, do katerih vselej čutim odgovornost, da se jim predstavim v najboljši luči. Vesel sem, da sem tako sebi kot drugim dokazal, da sem sposoben prenašati pritisk,« navdušeno pripoveduje za svoja leta odličen govorec Štefan Hadalin.

Hadalin uživa podporo navijačev na prizoriščih tekem svetovnega pokala po vsej Evropi, dobrih 200 pa se jih je zbralo v Kranjski Gori. »Navijači mi pomenijo dodatno motivacijo v boju za boljše rezultate. Hkrati je težko ostati ob tako bučni publiki zbran, a verjamem, da se bom naučil tudi tega. Kot pribito pa drži, da je ukvarjanje s športom veliko lepše, če te spremljajo navijači,« odgovarja 35. alpski smučar skupnega seštevka svetovnega pokala v slalomu.

Moški slalom je v Sloveniji v zadnjih letih velika slabost, medtem ko je po uspehih daleč najboljša disciplina. Največja praznina je nastala po koncu kariere Mitje Valenčiča, ki je zadnjič tekmoval v Kranjski Gori pred tremi leti, dan po veleslalomskem debiju Hadalina v svetovnem pokalu. Matic Skube in Miha Kürner nista znala potegniti slalomskega voza, precej bolje pa sta se znašla mlajša Žan Kranjec in Štefan Hadalin, ki se je prvič med najboljših 30 uvrstil lani v Wengnu. Čeprav bo moški slalom edina disciplina alpskega smučanja, v kateri na finalu svetovnega pokala ne bo Slovenca, v podobi Hadalina sveti luč na koncu predora.

Po točke na daljni Sahalin

»Razlog za napredek v tej sezoni vidim v svojih sposobnostih po hitrem smučanju. Menim, da se nobena stvar v življenju ne zgodi naključno. Trdo sem delal, da sem prišel do sem, kjer sem trenutno. Svojemu športu sem povsem predan, kar se mi obrestuje. Res pa je, da je bila letošnja zima prava in je omogočala višjim startnim številkam preboj med najboljšo trideseterico, kar sem s pridom izkoriščal,« je prepričan ta čas najboljši slovenski slalomist.

Da bi imel v prihodnji sezoni čim boljše izhodišče za napad, bo Vrhničan v ponedeljek odpotoval na Daljni vzhod. Na tamkajšnjem pokalu bo tekmoval na ruskem otoku Sahalin, ki leži nad japonskih otokom Hokaidom, znanim po zimskem središču Saporu. »Trenutno sem dobro pripravljen. Moja največja želja do konca sezone je, da ostanem zbran še en mesec, ko me daleč od soja žarometov čakajo pomembne tekme. Po startni lestvici bi rad napredoval tako v slalomu kot veleslalomu,« si želi Hadalin.

Klemen Bergant, glavni trener v slovenski reprezentanci tehničnih disciplin, Hadalinov napredek ocenjuje takole: »Hadalin je pri 21 letih zelo zrel športnik. Nikoli ne bo branil uvrstitve, temveč bo vselej napadel. Ima jasne cilje in natančno ve, zakaj tekmuje. Od okolice zahteva ogromno. Od nje pričakuje, da mu vrne vsaj toliko, kot v šport sam vlaga energije. Hadalina je na začetku sezone ovirala poškodba hrbta, zato na prvih preizkušnjah ni bil tako dober kot na januarskih klasikah.«