Javno-zasebnemu partnerstvu, v katero se je ljubljanska mestna občina spustila kljub slabim izkušnjam, dobro kaže. Župan Zoran Janković je nedavno veselo napovedal, da je družba Trigemini dobila gradbeno dovoljenje za nogometno dvorano v Štepanjskem naselju. Do konca meseca naj bi tako že začeli prva dela, če jim bo vreme naklonjeno, je potrdil direktor Saša Abrić, ki je solastnik družbe skupaj s članoma nogometne reprezentance Boštjanom Cesarjem in Bojanom Jokićem.

Nogometaši so že pred leti sami na občino naslovili pobudo, da bi na občinskem zemljišču ob Pesarski ulici zrasel objekt za igranje malega nogometa. »Zanimanje med mladimi za rekreativno igranje malega nogometa in za treniranje tega športa strmo narašča. Pomanjkanje kapacitet je vidno pri ponudbi prostih terminov na trgu,« so utemeljili svojo namero tudi v vlogi, s katero so se nato prijavili na občinski razpis za izbor koncesionarja, ki bo prevzel gradnjo nove športne dvorane.

Župan že od vsega začetka ne skriva navdušenja nad tem, da sta se za tovrstno naložbo odločila reprezentanta, saj sta kot profesionalna športnika dobra vzornika in bosta njuni imeni še bolj pritegnili otroke k treniranju nogometa. Družba Trigemini se je tudi edina prijavila na razpis in lani poleti so vsi trije družbeniki podpisali pogodbo o javno-zasebnem partnerstvu, po kateri vložek koncesionarja znaša približno milijon evrov. Občina bo prispevala parceli ob Pesarski ulici v velikosti 4000 kvadratnih metrov in pokrila strošek prestavitve fekalnega kanalizacijskega voda.

Kot je povedal Abrić, si želijo, da bi dvorana nasproti osnovne šole Božidarja Jakca stala še pred koncem leta. V njej bodo poleg nogometne površine tudi gostinski lokal z manjšo kuhinjo, večfunkcijska in multimedijska dvorana, ob igrišču bo tudi dvignjena tribuna, več o široko zastavljenem programu pa bodo javnosti razkrili, ko bodo položili temeljni kamen.

Še se bo gradilo

Občina ima že dolgo vizijo, da bo območje ob Pesarski ulici v Štepanjskem naselju postalo pomembno mestno rekreacijsko središče. Kar je še zlasti pozitivno z vidika, da gre za eno najgosteje poseljenih četrti, v kateri je veliko otrok in mladostnikov. A da je ta predel oživel, gre doslej še največja zasluga ljubiteljem plezanja, ki so poleg igrišč, na katerih že leta domujejo igralci ragbija, postavili Plezalni center Ljubljana. Velika pridobitev za slovenske plezalce je dobila tudi licenco za nacionalni panožni center, že od vsega začetka pa vodstvo razmišlja o širitvi. Radi bi ponudili več plezalnih sten manj izkušenim rekreativnim plezalcem, zato so se že pred letom dni obrnili na občino, da bi odkupili njihovo zemljišče, vendar se za zdaj še niso dogovorili.

V preteklosti se je omenjalo, da bo v tem okolišu nastala tudi dvorana za skvoš, ki bi bila prav tako povsem zasebna naložba, a njena usoda ni znana. Vseeno ima to območje potencial, da postane center alternativnih športov in vsak razvoj je zelo dobrodošel za lokalno skupnost, je vesel tudi Aleš Dakić, predsednik sveta četrtne skupnosti Golovec. Povedal pa nam je, da si zelo želijo, da bi med vso športno infrastrukturo ob Pesarski ulici zrasel tudi skupnostni center, v katerem bi se lahko povezovali prebivalci Štepanjskega naselja.

Že pred petimi leti so s tamkajšnjimi društvi pripravili predlog, ki zdaj dobiva končno zasnovo. Za zdaj je Dakić razkril samo, da bi radi pod isto streho združili mladinski center, prostor za starejše, manjšo čitalnico in drugo, kar bi pripomoglo h graditvi skupnosti.