Letošnji februar, ko gre za podeljevanje napačnih priznanj, ni bil nesrečen samo za oskarje, ampak tudi za Michelin. Izdelovalec gum, znan tudi po turističnih, predvsem pa kulinaričnih vodnikih, v katere vključuje najboljše restavracije na svetu, se je zmotil pri podeljevanju svojih znamenitih zvezdic in eno od njih pripisal napačni restavraciji. Namesto restavracije Bouche à Oreille, ki stoji v ulici Chapelle v mestu Boutervilliers, je v svoj vodnik kot nagrajeno vključil Bouche à Oreille, ki stoji na cesti Chapelle v Bourgesu, svojo napako pa na srečo opazil dovolj hitro, da je bila ta objavljena le v elektronski različici, v tiskani pa je zvezdico že imela prava restavracija.

Za Véronique Jacquet, lastnico bistroja, ki je zvezdico dobil po pomoti, je bilo enotedensko obdobje z Michelinovo zvezdico dovolj, da so se pred njeno gostilnico začele viti vrste ljudi, novica o zvezdici pa jo je spravila v smeh, takoj ko jo je slišala, saj je v hipu vedela, da gre za pomoto. Njen bistro ponuja trihodna kosila za 12,5 evra, restavracija kuharskega mojstra Aymerica Reuxa, ki je bila nagrajena v resnici, pa glavne jedi prodaja za 28 evrov in več. Michelin se je obema opravičil in poudaril, da je poglavitno, da napaka na nikogar ni vplivala negativno. Volk je sit in koza cela, skratka.

Michelinov obrok za 1,5 dolarja

Če je kdo pomisli, da se je Michelin zmotil tudi v primeru male okrepčevalnice v Singapurju Liao Fan Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice & Noodle, pa je v zmoti sam. Stojnica, ki ponuja piščanca v sojini omaki z rezanci ali rižem, je lani dobila eno michelinko, s tem pa je postala najcenejša restavracija z Michelinovo zvezdico na svetu. Jed s piščancem, ki jo pripravlja Chan Hon Meng, je mogoče dobiti že za 1,42 dolarja. »Ničesar nisem vedel o Michelinovem vodniku, sem pa vedel, da gre za zelo visoko kuhinjo,« se spominja v Maleziji rojeni kuhar, ki se mu novica o Michelinovi zvezdici sprva ni zdela silno pomembna. Dokler se pred njegovo restavracijo niso začele pojavljati množice ljudi, ki so bili na njegovega piščanca pripravljeni čakati tudi po več ur.

Po lanskem uspehu, ki je sledil z njegovo stojnico, je Meng oprl še eno okrepčevalnico, Liao Fan Hawker Chan, ki je na nekoliko višji ravni, a še vedno izjemno poceni in hitra, obenem pa ponuja tudi možnost, da kupec hrano vzame s seboj. Cena obroka je manj kot štiri dolarje, višji znesek pa je treba odšteti zlasti zaradi višjih stroškov obratovanja gostilnice, ki lahko hkrati sprejme 80 jedcev.