Regrat s krompirjem in hrenom

Potrebujemo: 250 g regrata, 4 krompirje, 2 mladi čebuli ali ustrezno količino pora. Za solatni preliv še 3 žlice tekočega jogurta, 3 žlice oljčnega olja, 2 žlici jabolčnega kisa, morsko sol, sveže zmleti beli poper, 1 žličko gorčice, korenino hrena.

Priprava: Krompir operemo in skuhamo do mehkega. Regrat temeljito očistimo, operemo in odcedimo ter stresemo v skledo. Solatni preliv pripravimo tako, da v skledo, v kateri bomo zmešali solato, stresemo ščep soli, prilijemo žlico kisa in mešamo, da se sol raztopi. Dodamo preostali kis in ščepec belega popra. Potem po vrsti postopoma vmešamo oljčno olje, jogurt in gorčico. Mlado čebulo z zelenjem vred (ali por) narežemo na tanka kolesca in jih stresemo v skledo. Hren olupimo, nato pa ga drobno naribamo v skledo in premešamo. Kuhan krompir olupimo in vročega narežemo v skledo. Dobro premešamo, nazadnje pa dodamo še odcejen regrat ter spet na hitro premešamo. Še mlačno regratovo solato s krompirjem postrežemo kot samostojno jed ali kot solato k pečenim mesnim jedem, k ocvrtemu piščancu, k praženim jetrom… Solato lahko obogatimo tako, da jo obložimo z rezinami trdo kuhanega jajca, lahko jo posujemo z nastrganimi lističi parmezana, z bučnimi semeni, s praženimi pinjolami, z mandljevimi lističi, zdrobljenimi orehi ali popečenimi kruhovimi kockami.