Sredozemska prehrana, ki vključuje večje količine oljčnega olja, rib, sadja, oreščkov, zelenjave in živil iz polnozrnatega žita, je že dolgo poznana po svojem vsestransko blagodejnem vplivu na organizem. Poleg tega, da je izjemno okusna, so jo v zdravstvenem smislu doslej povezovali predvsem s preprečevanjem srčno-žilnih bolezni. S študijo, v ponedeljek objavljeno v International Journal of Cancer, pa je postalo jasno, da lahko takšna prehrana bistveno zmanjša tveganje, da ženska zboli za ER-negativnim rakom dojk, postmenopavzno obliko te hude bolezni, ki je ni mogoče zdraviti s hormonsko terapijo, poroča britanski Guardian.

Alkohol so izključili

Vodja raziskave profesor Piet van den Brandt z maastrichtske univerze na Nizozemskem pojasnjuje: »Našli smo močno povezavo med sredozemsko prehrano in manjšo pojavnostjo ER-negativnega raka dojk med ženskami po menopavzi, in to tudi med nesredozemskim prebivalstvom. Ravno ta tip raka dojk pa po navadi pomeni slabše obete kot drugi tipi raka dojk.« Študija, ki je vključevala 62.573 žensk med 55. in 69. letom, se je začela že leta 1986, spremljali pa so njihove prehranske navade, da bi ugotovili, kako tesno sledijo sredozemskemu vzorcu, za katerega je značilna tudi manjša poraba rdečega mesa, sladkarij in rafiniranih žitnih izdelkov, kot sta bela moka in beli riž. Sredozemska prehrana seveda tradicionalno vključuje zmerno uživanje alkohola, ampak ker ta velja pri raku dojk za dejavnik tveganja, so ga iz študije izključili. Ob tem velja poudariti, da so ženske, ki popijejo od 30 do 60 gramov alkohola na dan, 1,4-krat bolj ogrožene z rakom dojke kot abstinentke.

Oreščki, sadje in ribe

Med vsemi ženskami, vključenimi v študijo, jih je 3354 zbolelo za rakom dojk, ampak 1033 primerov niso vključili v analizo, saj je šlo za bolnice z dedno obremenjenostjo oziroma so bili podatki o njihovi dieti pomanjkljivi. V analizi pa so ločeno upoštevali različne komponente sredozemske prehrane, pri čemer so enoznačno sklenili, da je uživanje oreščkov najmočneje povezano z zmanjšanim tveganjem za ER-negativnega raka dojk, naslednji najmočnejši dejavniki so sadje in ribe. Nizozemski raziskovalci so sklenili, da bi lahko preprečili kar tretjino (32,4 odstotka) primerov ER-negativnega raka dojk in 2,3 odstotka vseh rakov dojk, če bi se vsi strogo držali tipičnega sredozemskega jedilnika.

Zmanjša tveganje, ne jamči pa preprečitve

Tudi Emma Pennery, klinična direktorica pri britanski organizaciji Breast Cancer Care, meni, da je raziskava izjemno zanimiva: »Vemo, kako pogubna je diagnoza, ta študija pa sporoča, da zdrava prehrana, polna 'dobrih' nenasičenih maščob, dejansko igra pomembno vlogo pri zmanjševanju tveganja. Vseeno pa se moramo zavedati, da lahko izbira življenjskega sloga, kamor spadata tudi dobro uravnotežen jedilnik in redna telesna vadba, pomaga zmanjšati tveganje, ne more pa zajamčiti zaščite pred boleznijo. Zato je pomembno, da ženske poznajo znake in simptome raka dojk in se brez oklevanja posvetujejo z zdravnikom, če obstaja kakršen koli sum.«

Že zanesljivo zmanjšanje tveganja je zagotovo dober razlog, da se zazremo v svoje prehranjevalne navade in morda naredimo spremembo. Navsezadnje ne gre za kakšno strogo dieto, temveč preklop na jedilnik, ki med gurmani velja za najokusnejšega na svetu. Dobesedno dobro s koristnim torej.