Seveda poznamo in obožujemo predvsem najbolj pogosto postrežene skutine štruklje. Ta narodna slovenska jed, ki je pripravljena iz vlečenega testa, naj bi bila po nekaterih navedbah lahko pripravljena na kar 120 načinov! Sicer so štruklji lahko kuhani, parjeni in pečeni. Najbolj poznani so poleg skutinih še orehovi in pehtranovi.

Za pripravo lahko uporabite kupljeno ali doma pripravljeno vlečeno testo. Če uporabite kupljenega, seveda prihranite na času. A vseeno si v nadaljevanju preberite recept za pripravo domačega.

Če vam je pri štrukljih všeč predvsem nadev, testo razvaljajte na čim tanjše. Načeloma se za pripravo štrukljev uporabi debelejše testo, za pripravo štrukljev – predvsem kuhanih, pa debelejše testo.

Štrukelj lahko skuhate v alufoliji, lahko pa tudi v servetu. Servet naj bo tanek in če je možno, opran brez mehčalca, da med kuhanjem ne spušča vonjav. Če boste štrukelj kuhali v alufoliji, uporabite vsaj dve plasti alufolije, robova pa dobro zavijte kot bombonček. Če boste štrukelj kuhali v servetu, robove zavežite s kuhinjsko vrvjo ali pa z elastikami.

Korenčkov štrukelj lahko postrežete kot prilogo drugim jedem, kot samostojno jed z masleno omako (recept v nadaljevanju), lahko pa ga postrežete tudi kot sladko jed. Če ga pripravite kot sladko jed, v nadevu izpustite česen v prahu, postrezite pa ga z maslenimi drobtinami (drobtine prepražite na stopljenem maslu) in s sladkorjem.

Pa dober tek! Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

RECEPT

SESTAVINE (za 6 oseb)

Sestavine za vlečeno testo:

500 g moke

1 jajce

20 g masla

2 -2,5 dcl tople vode

1 žlica jabolčnega kisa (ali limoninega soka)

Sestavine za nadev:

250 g skute

1/2 lončka kisle smetane

4 srednje veliki korenji (180 g)

1/2 žličke česna v prahu

1/2 žličke soli

Sestavine za omako:

maslo

timijan

sol

poper

PRIPRAVA

Najprej pripravite vlečeno testo. Iz presejane moke, razžvrkljanega jajca, stopljenega masla, tople vode (dodajajte jo postopoma po potrebi) in jabolčnega kisa zamesite testo. Premažite ga z oljem, pokrijte in pustite počivati 30 minut.

Medtem pripravite nadev. Najprej na tanko naribajte korenje. V skledi zmešajte skuto, kislo smetano in korenje. Dodajte še česen v prahu in sol ter dobro premešajte.

Spočito testo na tanko razvaljajte, najboljše da na večjem servetu. Na razvaljano testo enakomerno razporedite nadev (2 cm roba pustite nenamazanega).

Testo s pomočjo serveta zarolajte v rulado, robove pa stisnite skupaj s prsti.

Pripravite dva kosa alufolije - naj bosta daljša od štruklja. Alufolijo na tanko premažite z oljem in nanjo previdno zvrnite štukelj, robove pa zavijte kot bombonček.

Zavit štrukelj kuhajte 30-40 minut v vreli vodi - štrukelj naj bo z vodo v celoti pokrit. Kuhan štrukelj previdno odvijte in narežite na kose.

Štrukelj pripravite kot slano jed ali pa kot sladko. Sladek štrukelj potresite z maslenimi drobtinami in sladkorjem. Slane pa pripravite z rjavo masleno omako. Na ponvici stopite kos masla, potem pa maslo aromatizirajte s strtim strokom česna in timijanom. Malo posolite in popoprajte ter kuhajte približno 3 minute - česen naj ne počrni! Česen odstranite in štrukelj prelijte z omako.