Derbi 13. kroga med Kielom in Barcelono se je pred 10.049 gledalci v Sparkassen Areni po dramatični končnici razpletel z remijem (27:27). Izenačujoči zadetek za trikratne prvake Evrope iz Kiela je pet sekund pred koncem dosegel 20-letni Avstrijec Nikola Bilyk, v Tuniziji rojeni sin ukrajinskih korenin. Z remijem je bil zadovoljen tudi 34-letni Čeh Filip Jicha, ki je osem sezon nosil Kielov dres, preden je leta 2015 (čeprav je imel še enoletno pogodbo, so ga Nemci pustili, da bi lahko z večjo plačo v Kataloniji poplačal dolgove zaradi zgrešenih naložb) za 750.000 evrov odškodnine okrepil Barcelono: »Naš glavni cilj je bil, da se iz Kiela v Barcelono ne vrnemo praznih rok. In dosegli smo ga. Vsak rokometaš na svetu ve, kako težko je igrati v tej dvorani, še težje pa osvojiti točko ali celo dve.«

Strelci: Csaszar prvi, Janc četrti

Barcelona (zanjo je Kiril Lazarov dosegel osem zadetkov, prav toliko za Kiel Marko Vujin in Niclas Ekberg) ima še vedno točko prednosti pred PSG, za dokončno potrditev prvega mesta – če Francozi v zadnjem krogu premagajo Kiel – pa potrebuje domačo zmago proti poljski Wisli. Ta je v svoji dvorani Orlen Arena v Plocku namučila favorizirani PSG, a klonila s 25:29. Za goste iz Pariza je največ zadetkov dosegel Nemec Uwe Gensheimer (7), ki se je na lestvici strelcev le na gol (76-77) približal vodilnemu Madžaru Gaborju Csaszarju, igralcu švicarskega Kadettna, najslabšemu med vsemi 16 klubi v ligi. Blaž Janc (71) je četrti, niti šest zadetkov Csaszarja pa Kadettnu ni pomagalo k domačemu skalpu Veszprema (poraz s 27:28), za katerega je zmagoviti gol v zadnji minuti dosegel Momir Ilić, skupaj z Draganom Gajićem – najučinkovitejši Slovenec v tem krogu – prvi strelec Madžarov v Schaffhausnu.

V skupini B so vodilni trije klubi izgubili: Vardar v Belorusiji proti Meškovu (26:30), Rhein Neckar v Celju (31:37), Kielce pa proti Kristianstadu na Švedskem (25:29). Za največje negativno presenečenje kroga je poskrbel aktualni evropski prvak Kielce (Uroš Zorman in Dean Bombač po en zadetek), ki je doživel že peti poraz v skupinskem delu in tretjega na zadnjih štirih tekmah. S tem so Kielce že izgubile vse možnosti za prvo mesto v skupini, ki prinaša neposredno uvrstitev v četrtfinale.

Kielce: konec sanj o vrhu

Tudi če bi v zadnjem krogu Poljaki premagali Meškov Brest, vodilni Vardar pa bi klonil proti Kristianstadu, bi ob enakem številu točk – če seveda Rhein Neckar doma ne bi ugnal Picka iz Szegeda – Kielce zaradi slabšega izkupička na medsebojnih tekmah osvojile le drugo mesto. Na tekmi Pick Szeged – Zagreb (26:21) je nastopilo pet Slovencev: Staš Skube je dosegel en gol za Madžare, Matej Gaber in Mario Šoštarič se nista vpisala med strelce, za Hrvate je David Miklavčič trikrat zadel v polno, v vratih je bil Matevž Skok, Darko Cingesar pa ni igral zaradi viroze.

Fantastične predstave, ki jo je Miha Zarabec (Celje) pokazal proti Rheinu Neckarju v Zlatorogu, seveda niso mogli spregledati niti na evropski zvezi EHF. Trebanjca, ki je k zmagi s 37:31 prispeval osem zadetkov, so uvrstili v idealno sedmerko 13. kroga. Poleg Zarabca so med idealnimi sedmimi še vratar Jose Manuel Sierra (Španija, Pick Szeged), krožni napadalec Luka Karabatić (Francija, PSG), desni zunanji Dainis Kristopans (Latvija, Meškov Brest), desno krilo Niclas Ekberg (Švedska, Kiel), levi zunanji Jonas Truchanovicius (Litva, Montpellier) in levo krilo Uwe Gensheimer (Nemčija, PSG).