Sodeč po predstavitvi dogovora lahko bolniki računajo vsaj, da bo tisti zdravnik, ki se bo pri svojem delu bolj zavzel, dodatno nagrajen. A pot od korenčkov za boljše delo do občutnega izboljšanja izkušenj bolnikov je dolga. Poleg tega lahko na učinke sporazuma vplivajo številne podrobnosti, ki pa jih na ministrstvu za zdravje še skrivajo.

Ministrica Milojka Kolar Celarc je v preteklih dneh izpostavljala del, ki nagrajuje dobro delo in krajšanje čakalnih dob. To zveni dobro, a niti v vladnih strankah še včeraj popoldne niso vedeli, o čem točno se bodo izrekali. Dogajanje vse preveč spominja na lansko jesen, ko bi dogovarjanje s Fidesom skoraj razklalo vladno koalicijo. Tokrat gre še bolj zares, saj bodo spremembe kolektivne pogodbe neposredno vplivale na plačilo zdravnikov. V drugem koraku pa še na plačilo medicinskih sester in drugih, ki sledijo s svojimi zahtevami. Tudi ti zaposleni so za boljše plačilo in znosnejši tempo dela po potrebi pripravljeni stavkati.

Denar za njihove plače v bolnišnice ne priteka iz državnega proračuna, nad katerim bedi vlada. Za zaposlene v zdravstvu ga odmerjajo iz zdravstvene blagajne, ki plačuje tudi za operacije in preglede bolnikov. Višje plače, ki jih zahtevajo zdravniki in medicinske sestre, lahko zato pomenijo manj zdravljenj – če vlada hkrati ne zagotovi svežega denarja ali prihrankov z boljšo organizacijo. Zelo veliko bo tako odvisno od kratkoročnih ukrepov, s katerimi naj bi zdravstveno blagajno razbremenil državni proračun. In kasneje od zdravstvene reforme, ki se je je Kolar-Celarčeva lotila bistveno prepočasi in s tem zmanjšala možnost, da bo kdaj sprejeta.

Tudi pri pogajanjih z zdravniki si je vladna stran z ministrico na čelu vzela veliko časa. Zares jih je vzela tik pred napovedano obuditvijo stavke, ki bi bila tokrat ostrejša od jesenske. Bolniki, ki se jezijo v dolgih čakalnih dobah, vladi ne morejo postavljati tovrstnih skrajnih rokov, v katerih naj vendarle nekaj stori tudi zanje. Med lanskim in letošnjim januarjem se je število ljudi, ki na prve preglede uradno čakajo predolgo, tako povečalo z 11.020 na 13.840.

Zanimiv vpogled v to, kako deluje slovensko zdravstvo, je ponudila ravno stavka zdravnikov novembra lani. V mesecu, ko so pregledi množično odpadali, se je število predolgo čakajočih zmanjšalo. Kako je to mogoče? Podatki zdravstvene blagajne so pokazali, da so v večini specialističnih ambulant tempo v tem mesecu celo pospešili. Ko so se zavzeli, so v nekaj tednih polovili zamude in opravili celo dodatno delo. Zatem so se znova prepustili čakanju na navodila. Koliko morajo letos storiti za svoje bolnike, še vedno niso izvedeli. Neznank je preveč, da bi se lahko bolniki zanesli na besede o korakih v njihovo dobro.