Na svetlobo v prostoru vpliva več dejavnikov, zato je pomanjkljivo, če pri osvetljevanju prostora upoštevamo zgolj značilnosti vira svetlobe. Optimalna osvetljenost je več kot število vatov in tip žarnice – vplivajo velikost prostora, razpoložljivost naravne svetlobe, smer svetlobe, tudi barva sten in površina drugih materialov, ki svetlobo odbijajo ali pa jo vpijajo.

Optimalna osvetlitev prostora je v resnici najbolj podrejena funkciji prostora. Delovni prostori zahtevajo drugačno osvetlitev od tistih za sproščanje in počitek, sploh kadar rabimo svetlobo za delo, ki bolj obremenjuje oči. Delovna površina mora biti osvetljena z dovolj močno belo svetlobo, ki se najbolj približa barvi naravne sončne svetlobe. Navadne žarnice z žarilno nitko so oddajale precej toplo svetlobo, medtem ko sodobne LED diode precej učinkovito poustvarjajo barvno naravne svetlobe, prav tako tudi kakovostne fluorescentne cevne sijalke.

Delovni prostor naj bo močno osvetljen

Delovni prostor ni samo na delovnem mestu in v delavnici, temveč tudi za domačo pisarniško mizo in v kuhinji. Kuhinjske pulte najbolj učinkovito osvetlimo s podelementnimi svetili, ki jih med delom najtežje zastremo s telesom. Primerne so tudi stropne luči, ki v snopu svetijo od roba stenskih omaric navzdol in jih lahko kombiniramo s klasično stropno lučjo ali svetilom pod omarico. Sodobni trendi narekujejo kombiniranje več različnih virov svetlobe, kar lahko na delovnem mestu izkoristimo tako, da zmanjšamo število ostrih senc. Več različnih svetil nam poleg tega omogoči, da prostor osvetlimo različno glede na razpoložljivost naravne svetlobe in naravo dela, ki ga opravljamo. Da v enem prostoru opravljamo več funkcij, je bilo nekoč značilno predvsem za majhna stanovanja in garsonjere, danes pa se trendi nagibajo k odprtim stanovanjem s prostori, ki na enotni površini iz kuhinje preidejo v jedilnico in dnevno sobo. V takšnih prostorih prijeten ambient ustvarimo z več svetili, ki dopolnjujejo stropno luč. Po želji jih lahko prižigamo, ugašamo in zastiramo ter svetlobo v prostoru prilagodimo temu, kar se v prostoru dogaja. Sobne, stenske in samostoječe luči nam omogočajo, da zagotovimo dovolj svetlobe tudi v prostorih, ki so morda osvetljeni preskromno. Ne varčujte s svetlobo – svetli prostori spodbujajo produktivnost, varujejo oči in boljšajo razpoloženje.

LED-trakovi za moderen dom

Prodajni hit so LED-trakovi. Indirektna osvetlitev, ki diskretno osvetljuje steno, močno vpliva na razpoloženje v prostoru in zagotovo drži, da lahko takšen način osvetljevanja dobro izkoristimo tudi v modernem bivalnem prostoru. Če svoj dom razsvetljujete tudi z LED-trakovi, upamo, da ste za njihovo postavitev namenili nekaj razmisleka. Moč LED-traku moramo izbrati glede na način uporabe, da za neposredno osvetljevanje ne izberemo premočnega. Grobo lahko LED trakove razdelimo tako – trak z 2,4 W/m je namenjen ambientalni osvetlitvi, trak z do 7,2 W/m je namenjen srednje močnemu osvetljevanju stopnic in ograj, trakovi z nad 10 W/m pa so mišljeni kot primarna svetila za uporabo v delovnih prostorih. Kakovosten LED-trak zagotavlja dolgotrajno delovanje z enakomerno svetlobo, ki z leti ne spremeni barve. LED-trakovi so vabljivi – so enostavni za montažo, porabijo malo električne energije in so cenovno dostopni. A nameščajte jih previdno in zadržano, saj so to morda kljub vsemu svetila, ki v prvi vrsti sodijo v moderno okolje – sodobna stanovanja, gostinske lokale in vodna plovila.

LED-sijalke prevzemajo monopol

Po ustavitvi prodaje klasičnih žarnic z žarilno nitko je nastopil čas okoljsko sprejemljivejših alternativ. Da so varčne sijalke s tega vidika sporne, opozarjamo že dalj časa; vsebujejo živo srebro in fosfor, ki zaradi strupenosti zahtevata posebno pazljivost pri odlaganju iztrošenih sijalk, tako kot klasične žarnice in halogenske sijalke pa tudi te poleg svetlobe proizvedejo veliko toplote. Življenjsko dobo varčnih sijalk drastično krajša pogosto prižiganje in ugašanje, zaradi česar je količina izrabljenih varčnih sijalk večja, kot bi bila ob optimalni uporabi, ko bi delovale neprekinjeno dalj časa in na ta način razvile polno moč. Zdi se, da dajejo sijalke z LED-diodami odgovore na vse te pripombe – manj jih motijo kratki intervali delovanja, polno svetilnost dosežejo praktično takoj, ne vsebujejo strupenih materialov in so neobčutljive na vibracije in udarce. Proizvajalci obljubljajo zelo dolgo življenjsko dobo – tudi do 50.000 ur, ki pa včasih velja zgolj na papirju. Cenene LED-sijalke imajo namreč krajšo življenjsko dobo na račun cenejše svetlobne diode in elektronike v sami sijalki, ki zna vašo sijalko pokopati že po letu ali dveh. Kljub relativno visoki ceni LED-sijalk zanesljivo drži, da je njihova poraba izredno nizka, svetloba pa prijetnejša kot pri varčnih sijalkah. Dodajmo še, da večina LED-sijalk oddaja svetlobo bolj neposredno kot klasične žarnice ali halogenske in varčne sijalke. LED-diode svetijo zgolj v eno smer in ne povsod naokrog, zaradi česar se od senčnika svetlobnega telesa odbije le malo svetlobe. Slabše LED-sijalke dajejo svetlobo, ki spominja na reflektorske sijalke in je torej bolj ostra, neposredna, s tem pa napornejša za oči. Svetujemo, da ste pri nakupu pozorni tudi na kot svetilnosti.

Kljub nekaterim hibam so LED-sijalke primerna alternativa varčnim sijalkam. Z evropsko prepovedjo prodaje energijsko potratnih (a okoljsko manj spornih) klasičnih žarnic in obetom podobne prepovedi glede halogenskih sijalk bodo LED-sijalke prevzemale vse večji delež med svetili. Kot kaže, bo svetloba »ledic« postala naša prihodnost, kar nikakor ni napačno – s takšnimi sijalkami bi lahko svoj dom in okolje pomembno razbremenili izpostavljenosti strupenim snovem.