Kot pravi direktor Bogdan Božac, so rast prodaje dosegli na vseh najpomembnejših trgih. To so Slovenija, Avstrija, Švica, Italija in Nemčija. Rasti prodaje na posameznih trgih se gibljejo med 20 in 80 odstotki.

Vodilen doma, zelo uspešen v tujini

Marles ima največje proizvodne zmogljivosti v Sloveniji, zato je njihov tržni delež na slovenskem trgu lesene montažne gradnje največji. Je tudi daleč največji izvoznik lesenih montažnih objektov na tuje trge. Na teh so se uveljavili z lastno blagovno znamko, nekje z ustanovitvijo hčerinskih družb ali podružnic (na primer v Avstriji, Italiji ali Hrvaški), spet drugod pa prek zanesljivih poslovnih partnerjev (na primer v Nemčiji, Švici, Angliji in Franciji). Permanentno raste prodaja na tujih trgih že nekaj let, kar potrjuje kakovost Marlesovih hiš.

V tujini vpeljevali nove standarde lesene gradnje

Kot največji lanski uspeh direktor Božac izpostavlja poltretji milijon vreden projekt za nemškega partnerja. »Projekt je tehnološki vrhunec določenega tipa gradnje in je v nemški strokovni in preostali javnosti izjemno pozitivno odmeval. Na podlagi izjemno pozitivnih odzivov si obetamo, da bomo tovrstnih projektov imeli še več,« pravi sogovornik. Nove standarde lesene gradnje so vpeljevali tudi v Švici, kjer so zgradili štirinadstropni leseni stanovanjski objekt.

Lani je Marles prejel več priznanj, med njimi tudi državno priznanje za strateško vlogo podjetja na področju razvoja in proizvodnje lesenih montažnih hiš, hkrati pa je hiša, ki so jo izdelali v Marlesu in so jo zasnovali SoNo arhitekti, prejela nacionalno priznanje za naj stanovanjski objekt 2016.

Na sejmu dom načrtujejo predstavitev zanimivega projekta

Sicer pa so največ uspeha lani v Marlesu dosegli z individualno zasnovanimi objekti. »Že nekaj časa ponujamo povsem individualno zasnovane, skonstruirane in zgrajene objekte povsem po željah naših kupcev,« pravi Božac. Letos pričakujejo rahlo rast obsega proizvodnje in prihodkov. »Glede na to, da je leto 2016 naše najuspešnejše v zadnjem petletnem obdobju, smo zelo optimistično razpoloženi,« pravi sogovornik in dodaja, da s pomočjo Slovenskega regionalnega razvojnega sklada pripravljajo zanimiv projekt, ki naj bi postavil nove meje lesene gradnje. Predvidoma ga bodo predstavili marca.

Novosti tako na področju tehnologije kot arhitekture

»Letos načrtujemo novosti tako na področju arhitekture kot tudi na področju tehnologije, ki je eden glavnih dejavnikov naše uspešnosti. Namignem lahko le, da bomo posebno pozornost namenili upravljanju bioloških, naravnih materialov in celotni izpeljavi objektov. Veliko pozornost bomo namenili tudi ničenergijskim objektom, ki bodo v nekaj letih postali nov evropski standard na področju graditve stavb,« je napovedal Bogdan Božac.

Dodal je, da se trg montažnih hiš z leti spreminja. Montažna gradnja je postala trend, predvsem pa se je spremenilo zavedanje ljudi, da je tovrstna gradnja zdrava, minimalno obremenjuje okolje. hkrati pa je hitra in ekonomična. Kot pravi sogovornik, se čedalje bolj uveljavlja individualna visoko učinkovita oziroma pasivna gradnja objektov z višjo dodano vrednostjo. Tipskih zasnov hiš praktično ni več, saj imajo kupci možnost skupaj z arhitektom oblikovati hišo po svoji želji. »Tako je vsaka naša hiša prilagojena željam in potrebam vsakega kupca posebej,« pojasnjuje Božac.

Letos bodo praznovali 75 let proizvodnje

Marlesova proizvodnja že več kot sedem desetletij dviguje bivanjske standarde, spodbuja do okolja odgovorno gradnjo ter se s predanostjo visokim standardom tehnične, energetske, okoljevarstvene in poslovne odličnosti uvršča med zagovornike trajnostnega razvoja. S kakovostnim dizajnom, odlično arhitekturo in najboljšo tehnologijo izpolnjuje pričakovanja sodobnega uporabnika in s tem tako doma kot na tujem vedno znova potrjuje dominanten tržni položaj.

Letos bodo praznovali 75-letnico proizvodnje. Direktor Bogdan Božac pravi, da kot najstarejši in največji slovenski proizvajalec montažnih lesenih objektov pozitivno zrejo v prihodnost. »Zagotavljanje kakovosti na najvišji ravni je naše vodilo, ki bo še naprej odpiralo vrata novim generacijam sodobnih trajnostno grajenih montažnih hiš.« (ktm)