Kaj moramo vedeti pred nakupom toplotne črpalke?

Izbira toplotne črpalke je odvisna od toplotnega režima ogrevanja. Okoliški zrak kot toplotni vir je vedno na voljo, če pa želimo doseči še večjo učinkovitost, moramo preveriti, ali je na voljo podtalnica. Če je ni, uporabimo geosondo/zemeljski kolektor. Najboljše izkoristke toplotne črpalke dosegamo pri nizkotemperaturnem sistemu ogrevanja. Pri vgradnji toplotne črpalke pa moramo biti pozorni, da imamo prostor za namestitev zunanje enote (v primeru toplotne črpalke voda-zrak). Podjetje Kronoterm ponuja rešitve ogrevanja prostorov in gretja sanitarne vode s toplotnimi črpalkami za vse vrste objektov – novogradnje, starejše gradnje, večstanovanjske in industrijske objekte.

Kakšen je strošek vgradnje toplotne črpalke ?

Poleg stroška same toplotne črpalke moramo računati še na stroške ostalih potrebnih komponent, materialov in inštalacijskih del. Stroški ogrevalnega sistema s toplotno črpalko zajemajo:

- toplotno črpalko,

- bojler, zalogovnik,

- instalacijski material,

- strojna in elektroinštalacijska dela,

- dela in material za zagotovitev toplotnega vira.

Skupni stroški takšnih sistemov so nadalje odvisni od potrebne moči toplotne črpalke in pa seveda od tega, katero izvedbo izberemo. Če izberemo kakovostno in učinkovito toplotno črpalko zrak/voda, ki je optimalna za delovanje v zimskih razmerah Slovenije (in ne »klima« izvedbo), potem se skupni strošek celega sistema začne že od 5000 evrov naprej. Podjetje Kronoterm vam pomaga pri izbiri prave toplotne črpalke in zanesljivega monterja iz svoje obširne partnerske mreže kakovostnih in zanesljivih monterjev, ki jih tudi večkrat na leto izobražujemo.

Katero toplotno črpalko naj izberem?

Pri tem najprej pomislimo, kateri toplotni vir je najbolj ekonomično izkoriščati. Tistega, ki je na voljo in ima hkrati najvišjo povprečno temperaturo v ogrevalni sezoni. To je v prvi vrsti podtalna voda, ki ima povprečno temperaturo okrog +10  °C. Ta mora biti ustrezne kakovosti ter v zadostnih količinah, najmanj 0,2  m3/h za vsak kilovat grelne moči toplotne črpalke.

Naslednja možnost je izkoriščanje akumulirane toplote zemlje, in sicer v obliki vgradnje vodoravnega kolektorja ali geosonde. V prvem primeru potrebujemo ustrezno prosto zemeljsko površino. V drugem primeru pa mora biti omogočen dostop vrtalnemu stroju.

Če tudi tega nimamo na voljo, potem je najboljša možna izbira toplota okoliškega zraka – toplotna črpalka zrak-voda. Zrak je seveda na voljo povsod, ima pa od prej navedenih toplotnih virov najnižjo povprečno temperaturo (razen na Primorskem) in je zato lahko nekoliko manj učinkovit.

Ko smo ugotovili razpoložljivost toplotnih virov in imamo na voljo več možnosti, potem primerjamo investicije in stroške ogrevanja za posamezni toplotni vir. Izračun vračilne dobe investicije nam seveda nakazuje pravo usmeritev pri izbiri toplotne črpalke.

Toplotne črpalke Kronoterm so na voljo za vse naštete toplotne vire z najboljšim izkoristkom za vaše potrebe. Naša tehnična podpora in svetovanje vam bosta tudi s strokovnim ogledom vašega objekta zagotovila najboljšo izbiro toplotne črpalke za vaše potrebe. S svojo izbrano mrežo visokokvalificiranih monterjev pa bomo poskrbeli tudi za kakovostno izvedbo in vaše končno zadovoljstvo.

Kakšna je garancija in kdo jo daje? Kaj pa servis in rezervni deli?

Trajanje garancije je lahko različno opredeljeno. Pomembno pa je, kdo jo daje. Sama blagovna znamka še ne pomeni, da bo garancijo tudi mogoče uveljavljati, saj jo ponavadi daje uvoznik ali ponudnik. Kronoterm je slovenski proizvajalec in ponudnik toplotnih črpalk z več kot 25-letno tradicijo, z več kot 50.000 zadovoljnimi uporabniki toplotnih črpalk za najrazličnejše sisteme in potrebe. Lastna proizvodnja in servis vam zagotavljata dolgoročno in hitro rešitev v primeru težav. Dolgoročne in kakovostne rešitve pa zagotavljamo z lastnim razvojem v svoji laboratorijski enoti.

Slovenska toplotna črpalka KRONOTERM je v vseh pogledih vredna zaupanja in nakupa.