Že več let namreč razmišljava o obnovi starejše kopalnice, vendar se prenove nikakor ne moreva lotiti, saj se ne moreva odločiti, kako bi jo obnovila, da bi bila čim bolj funkcionalna in da hkrati ne bi bila preveč natrpana. V kopalnici, katere tloris vam prilagava, so trenutno nameščeni samostoječ umivalnik, viseča omarica z ogledalom, bide, kad in pralni stroj. Ker sva z možem že nekoliko starejša in se zavedava, da bo vstopanje v kad lahko z leti vse težavnejše, bi jo rada zamenjala s tuš kabino. Ravno pri umeščanju in izbiri slednje pa naletiva na problem. Ne moreva se namreč odločiti, kam jo umestiti, posledično pa tudi ne, kakšno tuš kad in kabino izbrati. Vse to pa potem vpliva tudi na izbiro in umestitev ostalih elementov kopalnice, predvsem umivalnika.

Kot že rečeno bi v novi kopalnici rada imela tuš, bide, kopalniški blok – komplet umivalnika z omarico in visečo omarico z ogledali na vratcih ter pralni stroj, nad katerim bi bil prostor za morebitno umestitev sušilnega stroja. Želiva si, da bi bil dostop do tuša čim lažji, zato razmišljava, da bi ga umestila tja, kjer trenutno stoji pralni stroj, tega pa bi dala v kot, kjer je trenutno kad. Nisva pa najbolj prepričana, ali bi bilo to sploh primerno za videz prostora. Tuš naj bi imel kad, ki bi bila na nivoju tal, glede kabine pa si nisva enotna. Zaradi lažjega čiščenja sva razmišljala celo o postavitvi steklene stene, s katero bi kad denimo le delno omejila od kopalnice – pri tušu dimenzij 100 x 80 cm bi denimo daljša stranica merila ca. 50–60 cm, krajša, med predvidenim bidejem, pa bi bila dolga ca. 40 cm. Vmesni prostor bi služil za vstopanje in bi bil prost. Da pa prostor ne bi bil preveč omejen, sva razmišljala tudi o harmonika vratih, ki jih je mogoče povsem zložiti ob steno kopalnice. Skratka, polno idej, kaj bi bilo najbolje oziroma čim bolj optimalno glede na možnosti, pa se ne moreva odločiti.

Prosiva vas, ali nama lahko svetujete, kakšno obliko in velikost tuš kadi izbrati in kam jo umestiti. Kakšno vrsto kabine izbrati, da bi bilo tako čiščenje kot tudi vzdrževanje (v mislih imam predvsem tesnila na vratih kabine) čim enostavnejše in da kopalnica ne bi bila videti preveč natrpano. Bi se bilo morda kljub vsemu najbolje odločiti kar za klasično polkrožno tuš kabino? Razmišljala sva, da bi bil umivalnik z omarico dolg ca 110–120 cm in bi ga umestila ob steno, kjer je trenutno bide; tako bi omogočila tudi dostop do okna. Kakšno je vaše mnenje? Upam, da nama boste s svojimi izkušnjami lahko svetovali in se bova po kar nekaj letih odločanja vendarle lahko veselila nove kopalnice. Želiva vam veliko uspehov in dobrih idej! Ivanka in Ivan iz Medvod

Odgovor:

Reševanje vašega vprašanja je bilo sorazmerno lahko, saj ste kopalnico zelo natančno narisali in opremili z merami. Tudi vaš predlog o preureditvi je zelo dober. V mojem narisanem predlogu je v kotu nasproti vratom narisana tuš kadica 100 x 80 cm, kar je zelo udobna velikost. Lahko umestite kadico višine samo 2 cm ali pa vam ploščičar položi ploščice v naklonu z odtočno kaneleto. Vrata naj bodo drsna, predlagam kaljeno steklo s tesnili. Vzdrževanje stekla je po mojih izkušnjah povsem preprosto. Tesnila naj bodo prozorna.

Poleg kadice umestite visoko omaro z vrati, v katero umestite pralni in sušilni stroj, na zgornji polici pa vam ostane prostor za čistila. V nadaljevanju ob tej steni vam ostane dovolj prostora za umestitev bideja. Na nasprotni steni je dovolj prostora za velik umivalnik s spodnjo omarico in visečo omarico z ogledalom. S takšno razporeditvijo elementov imate prost dostop do okna. Predlagam vam, da umestite ploščice svetlih barv in belo sanitarno keramiko.

Inge Kalan Lipar, univ. dipl. inž. arh.