Izbiranje med modernim in čistim videzom ter udobnim rustikalnim slogom je preteklost, saj je zdaj na voljo skorajda neskončno možnosti med obema – tudi za kuhinje iz masivnega lesa. Vse je mogoče kombinirati: les s kovino ali kamnom, temen masiven les s steklom in nerjavnim jeklom, bele ličnice omaric z odprtimi elementi v toplih lesnih tonih. Kuhinje so postale popolnoma individualne, temu pa se s široko izbiro elementov, barv in materialov prilagajajo tudi proizvajalci.

Meje z dnevno sobo ni več

Z inovativnim dizajnom in odprtim načrtom je mogoče sodobne kuhinje vključiti v kakršen koli slog notranje opreme stanovanja. Domačni elementi, kot so odprte omarice v lesu, se raztezajo v dnevno sobo in brišejo meje med slednjo in kuhinjskim prostorom. Celo ves element z omaricami lahko breztežnostno lebdi v prostoru, kot je na sejmu pokazalo podjetje Zeyko s svojim statičnim sistemom Flybridge, in ustvarja resnično povezavo kuhinje in dnevnega prostora brez meja. Najsi gre za kombinacijo materialov ali izbiro drznih barv, najsi za neobičajno postavitev kuhinjskih omar – delovni pulti in ponavljajoče se barve so tisti elementi, ki kuhinjo povežejo v celovito enoto. Ni več nujno, da jedilna miza stoji samostojno, ampak je lahko podaljšek kuhinjskega otoka ali delovne površine, pri čemer z izbiro barve ali materiala nakazuje, da je del kuhinjske opreme in ne ločen kos pohištva.

Naravni ali kompozitni materiali za delovne pulte

Kuhinjski pulti, ki jih najprej opazimo, ustvarjajo elegantno povezavo med različnimi deli kuhinje – za pripravo hrane, pomivanje, hlajenje in hranjenje. Danes so na voljo številni naravni materiali, kot so marmor, skrilavec ali les, kompozitni materiali s keramiko, akrilom in betonom ter laminati, ki oponašajo naravne materiale. Zelo priljubljen je kovinski sijaj, ki ga je proizvajalec Warendorf dopolnil še z nenavadnim zarjavelim videzom. Kovinske površine in pulti s kovinskim sijajem so prevladujoči tudi pri Nolteju, medtem ko Miele ponuja predvsem delovne pulte iz skrilavca, ki ga je mogoče praktično uporabiti za pisanje nakupovalnih seznamov ali risanje otroških risbic s kredo. Tudi Nobilia in Alno gresta vštric z inovativnim dizajnom domačnih kuhinj, pri čemer Alno uporablja bronaste delovne površine, Nobilia pa se navdušuje nad tiskom z grafiti v urbanem videzu ter industrijskim šikom perforiranih kovinskih elementov.

Nevtralne dopolnjujejo žive barve

Naj gre za visoki sijaj ali ultramodne mat površine – siva je še vedno temeljna barva na vseh področjih notranjega dizajna. Zelo elegantna je kombinacija mat sivih in blatnih odtenkov, ki jo je na sejmu prikazalo podjetje Ernestomeda in kuhinjskemu pohištvu v teh barvah dodalo delovne pulte iz masivnega lesa v vintidž videzu. Še vedno je priljubljena tudi bela barva: trendno kombinacijo bele in lesa, ki odseva skandinavsko preprostost, je razkrila Warendorfova kuhinja Pure White. Nevtralne barve odlično delujejo z drznimi barvnimi poudarki, ki zažarijo na njeni podlagi. Villeroy & Boch je z notranjo oblikovalko Geso Hansen denimo razvil linijo keramičnih pomivalnih korit v štirih barvah, ki ponazarjajo letne čase – zeleni, rumeni, rdeči in modri. Čedalje bolj barviti pa so tudi gospodinjski aparati. Podjetje Neff je v Könu predstavilo inovativno stensko napo z osvetlitvijo v črni, zeleni in oranžni barvi, ki prek brezžične povezave s kuhalno ploščo prilagaja moč vsesavanja, poleg tega pa služi kot počivališče za kuharsko knjigo in tabla za pritrjevanje sporočil z magneti.

Ne le središče druženja, ampak tudi zabave

Neffova napa je dober primer trenda, ki združuje tehnični dizajn, informatiko in zabavne aplikacije v kuhinjsko pohištvo in aparate. Veliki gospodinjski aparati so vse pogosteje povezani v omrežje in sami javljajo morebitne okvare ali pa sporočajo, katere hrane nam primanjkuje. Proizvajalci pa mislijo tudi na zabavo in predstavljajo, kakšni bodo v kuhinjah v prihodnje zvočni sistemi. Kuhinjski radio bo kmalu samo še nostalgični dodatek, kajti vgrajena elektronika bo vse kuhinjske površine, kot so kamen, steklo in les, spremenila v resonančne zvočnike: zvok bo prihajal neposredno iz stenskih in talnih omaric, delovnih pultov in miz. V kombinaciji s prilagodljivimi svetlobnimi nastavitvami bodo nove možnosti ozvočenja zahvaljujoč LED-komponentam stanovalcem omogočile uživanje v ozračju, medtem ko bodo kuhali ali samo sedeli za mizo. Vse nastavitve bo mogoče preprosto nadzorovati s pametnim telefonom ali tablico. Tako bo kuhinja končno postala ne le središče družinskega življenja, ampak tudi središče sleherne zabave.

Foto: Köln Messe in arhiv proizvajalcev