Stanovanje v novejšem ljubljanskem naselju je bilo sprva del dupleksa, ki ga niso mogli prodati, zato so ga razdelili na dve ločeni enoti. Prejšnji lastniki so tako kupili spodnjo etažo - enoto s spalnico brez okna, prehodno dnevno sobo … Nič čudnega, da družina v takem domu ni zdržala dolgo. Kot da bi naloga ne bila dovolj zahtevna, so edini vir svetlobe zimski vrtovi, ki jih je težko zasenčiti, sredi stanovanja pa kraljujejo betonske stopnice, ki vodijo v zgornjo enoto.

Naravna svetloba za vse prostore

Arhitektki Špela Modic in Neža Mekota iz Prostorame sta v projektu predvideli rušitev vseh predelnih sten, v nosilne nista posegali. Svetloba prihaja v stanovanje zgolj z ene strani, stanovanje pa je precej globoko, zato je bila možna rešitev le ena; kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo združiti v en prostor, levo in desno pa sta svoje mesto dobili otroška soba in spalnica. Tako imajo zdaj vsi prostori, razen kopalnice, okna, ki omogočajo naraven vir svetlobe in zračenje. Tudi vhod v stanovanje je premaknjen, saj je prejšnja lega onemogočala dostop do stanovanja gibalno oviranim osebam; vrata v skupni predprostor so se namreč s prejšnjim vhodom prekrivala.

Prostor za shranjevanje v predsobi

Ob novem vhodu v stanovanje je v nekdanjem vetrolovu urejena garderobna soba za čevlje, plašče in jakne, vanjo pa je skrita tudi elektroomarica. V nadaljevanju sestava so omare s krilnimi vrati enakega videza - bele z masivnimi hrastovimi ročaji. Shranjevalnih površin v stanovanju res ne primanjkuje, skoraj vsa notranja oprema je bila po Prostoraminih načrtih izdelana v mizarski delavnici. Iz predprostora vodijo v stanovanje steklena drsna vrata, ki se, ko so odprta, skrijejo v kaseto, vdelano v knjižni oziroma TV-regal v dnevni sobi. Kompozicija ogledal na steni navidezno poveča prostor, hkrati pa odseva tako naravno svetlobo, ki prihaja skozi steklena vrata, kot luči na stropu. Ste poznali to zvijačo za dodatno osvetlitev prostora?

Kubus kot osrednji element stanovanja

Manjšo teraso so med preureditvijo zaprli, saj je to v naselju dovoljeno, in jo združili z obstoječim zimskim vrtom. Pridobili so prostor za udoben kavč in knjižne police, ki so jih naročniki napolnili s svojo zbirko, seveda pa je ostalo še dovolj prostora za nove pridobitve. Se strinjate, da so knjige lahko okras stanovanja? Osrednji element v stanovanju predstavlja kubus, zasnovan okoli betonskih stopnic, ki vodijo v zgornje stanovanje (ki so jih želeli zakriti). Vanj se s strani zapeljejo steklena drsna vrata, ki vodijo iz predprostora. Pred kaseto je ostalo dovolj globine za omarice in knjižne police, nasproti kavča pa je razdelek za televizor.

Klasični niz kuhinje

Ob jedilnici so v kubus vgradili visoke kuhinjske omare za hladilnik in pečico, prostor pod stopnicami pa so izkoristili za shrambo. Vanjo vodijo vrata desno od pečice. Prej neizkoriščeno luknjo so osvetlili z led-trakovi in jo, kjer je višina dopuščala, opremili s policami za priročno shrambo, ki so se kmalu napolnile. V nizkem delu za vogalom je dovolj prostora za kovčke, sesalnik, vedra, metle … Se vam ne zdi, da vstopate v sobico Harryja Potterja? Tudi na kuhinjski strani se kubus odpira na vse strani in poleg hladilnika ter pečice skriva omaro z vtičnicami za male gospodinjske aparate. Niz kuhinje ob steni je klasičen, s spodnjimi in zgornjimi elementi, napa je vgrajena. Za glavno osvetlitev v stanovanju so zaradi betonskega stropa izbrali nadgradna svetila v obliki tulcev, za delovno svetlobo na pultu pa poskrbi led-trak, vdelan v viseče omarice.

Bela v kombinaciji s hrastovim lesom

Naročnika sta želela dom v umirjenih barvah, zato ni bilo dvoma: večina pohištva je v beli barvi, ki jo dopolnjuje hrastov les. Da v prostor vnesemo nekaj kontrastov, so kuhinjsko steno pobarvali s črno barvo za table. Lastnika pravita, da je kuhinja šele v tej kombinaciji zares zaživela, njuna hčerka Anja pa je stanovanje poimenovala črnobeli svet. Jedilnico smo umestili med kuhinjo in dnevno sobo. Da je bil prehod dovolj širok, so izbrali klop in mizo v hrastu s kovinskimi črnimi detajli. Jedilnico so dopolnili s črnimi stoli in tik pred nakupom tudi luč nad mizo iz bele spremenili v črno. Da se stena za klopjo ne umaže, poskrbi fototapeta z družinskimi fotografijami.

Vhod v kopalnico med jedilnico in kuhinjo

Pri projektiranju so se držali tehničnih omejitev objekta; vodovodni priključek in zračnik za napo so iz kopalnice pripeljali v kuhinjo. Zračnik je bil sicer že prej v tem prostoru, saj je bil nanj vezan ventilator za prisilno prezračevanje spalnice. Tako se je vhod v kopalnico znašel med jedilnico in kuhinjo, kar pa v praksi sploh ni tako moteče, kot je bilo videti na papirju med snovanjem tlorisa. Ker vemo, da doma vrata v kopalnico pogosto ostajajo odprta (sploh v družinah z majhnimi otroki), so straniščno školjko pomaknili v prostor, jo s strani zakrili in sedečemu omogočili nekaj zasebnosti. Zdaj je skrita pred pogledi iz kuhinje. Prostor na drugi strani pregrade so namenili omari s koši za umazano perilo. V tako lepo stanovanje seveda ne sodi navaden bel cevni radiator, ampak eleganten model v črni barvi.

Črne ploščice k beli stenski keramiki

Črnobela barvna zgodba se je začela prav tu, v tem prostoru, ko so zanj izbrali šesterokotne črne talne ploščice. Bel umivalnik so posadili na hrastovo omarico s črnim pultom. Strop v kopalnici so spustili in tako zakrili napeljave, ki so bile prej vidne, hkrati pa so ga izkoristili za vgradna svetila, ki so jih dopolnili s svetlobnim ogledalom. K trendovskim črnim šesterokotnikom so izbrali “metro” belo stensko keramiko za oblogo okoli kadi, druge stene pa so obarvali v nežno siv odtenek pralne barve. Pralni stroj so sprva želeli zakriti s hrastovimi vrati, ker pa bo morda v prihodnosti uporaben kot previjalna miza, so ga začasno zastrli z zaveso.

Postelja brez okvirja na steklenih nogah

Naročnika sta v začetku poudarila, naj bo spalnica majhna, saj velike ne potrebujeta. Tako so pri izdelavi načrta skoparili s širino in predvideli posteljo na steklenih nogah brez okvirja. Gre za naslednico priljubljene lebdeče postelje, le da ta model ni pritrjen v steno, ampak ga lahko premikamo po prostoru, kar bo prišlo prav ob morebitnem novem družinskem članu in začasni posteljici v spalnici. Prvotno so za steno za vzglavjem izbrali nežno tapeto v zlatem odtenku, nato pa so se navdušili nad motivom vesolja, ki ga je naročnik, po poklicu fizik, takoj odobril. Kot nalašč se tapeta izvrstno sklada s celostno podobo interjerja. V iskanju popolne kombinacije so našli tudi črne šesterokotne kovinske nočne omarice.

Popolno kraljestvo otroške sobe

Oba spalna prostora, spalnica in otroška soba, sta zaradi specifike objekta deljena na pol; svetloba vanju prihaja iz zimskih vrtov, ki jih je ponoči nemogoče zatemniti. Na prehod so namestili zatemnitveno zaveso in tako rešili težavo z jutranjo svetlobo. Zatemnitvena zavesa ločuje tudi spalni in igralni del otroške sobe. Za zdaj je v zimskem vrtu začasno pohištvo, kasneje pa bo tu dobro osvetljena pisalna miza. Poleg črne, bele in hrasta je v stanovanju tudi nekaj rdečih poudarkov, v otroški sobi pa so steno ob posteljah obarvali v jagodno rdečo pralno barvo. Mala Anja ima trenutno celotno kraljestvo le zase. Pograd je namenjen obiskom, nekoč pa se ji bosta v sobi morda pridružila bratec ali sestrica. Takrat bo risanje po omarah z ličnicami iz laminata »piši-briši« še bolj zabavno. Namesto ročajev so na vratih omare posodice za flomastre in gobico.

Zimski vrt postal garderoba z delovnim kotom

V stanovanju so menjali tudi talne obloge in radiatorje. Hrastov parket je bil odlično izhodišče pri projektiranju notranje opreme, gladke minimalistične bele radiatorje pa so, kjer je bilo možno, zakrili pred pogledi. Radiator v spalnici se skriva pod mizo. Zimski vrt, ki je del spalnice, je tako postal garderoba z delovnim kotičkom. Velika delovna miza se koplje v naravni svetlobi, ki prihaja skozi poševna okna, zastreti pa jih je mogoče z žaluzijami. Če so okna pod kotom, je svetlobe v prostorih več kot pri običajnih steklenih površinah. To je posebno opazno v kuhinji, saj vanjo kljub globini stanovanja posijejo sončni žarki iz dnevne sobe. Večjo teraso v stanovanju so obdržali in nanjo postavili mizo in stole. Stanovalci težko pričakujejo pomlad, ko jo bo krasilo manjše drevo v loncu, do takrat pa se na njej ogrejejo s čajem in toplo odejo.

Vir: www.prostorama.si