Predstavniki vlade in zdravniškega sindikata Fides soj, kot kaže, dosegli dogovor. »V imenu obeh lahko z zadovoljstvom povem, da nam je po dolgotrajnih in zahtevnih pogajanjih uspelo doseči dogovor, za katerega sem prepričana, da je dober za vse strani,« je po pogajanjih, ki so se v petek začela ob 14. uri in so potekala do večera, dejala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin je po pogajanjih pojasnil, da bodo v soboto podpisali aneks h kolektivni pogodbi, če bodo v njem stališča, ki so jih dorekli. S tem bi za šest mesecev zamrznili stavko.

Dogovor je po besedah Kolar-Celarčeve dober predvsem za bolnike, pa tudi za zdravstvene delavce, ki bodo zaradi skrajševanja čakalnih dob, vloženega napora v kakovost storitev in posvečanja več časa bolnikom tudi ustrezno nagrajeni s tako imenovanim variabilnim delom plače. Vladna stran je namreč v četrtek zdravniškim pogajalcem predstavila nov predlog variabilnega nagrajevanja, a brez vsebinskih podrobnosti, te so sindikatom predložili na petkovih pogajanjih.

Enoletni pilotni projekt

Kot je pojasnila ministrica, gre za poseben vladni pilotni projekt, ki bo trajal eno leto z možnostjo podaljšanja. Če se bo izkazalo, da so rešitve za nagrajevanje uspešnosti prave, bo vgrajen tudi v zakon o upravljanju in vodenju javnozdravstvenih zavodov.

Obe strani sta se dogovorili tudi o drugih stavkovnih zahtevah, je poudarila Kolar-Celarčeva. Med drugim o novih plačnih razredih specializantov in uvedbi novega delovnega mesta višji zdravnik specializant.

»Danes smo se zelo intenzivno pogajali. Jutri (v soboto, op. p.) bomo pripravili besedila in jih tudi podpisali,« pa je dejal Kuštrin. Po njegovih napovedih bo vladna stran dogovore spravila v pisno obliko in jih Fidesu posredovala do 12. ure, nato jih bodo skupaj pogledali in če bo v njih zapisano »tako, kot so se dogovorili«, sledi podpis. Stavko bi tako zamrznili za šest mesecev.

Kuštrin je dodal, da bodo podpisali aneks h kolektivni pogodbi, kjer bodo zapisana na novo ovrednotena delovna mesta specializantov, višjih zdravnikov in zobozdravnikov z licenco ter višjih specialistov. V sporazumu pa bodo, kot je poudaril, opredelili tako vladni projekt variabilnega nagrajevanja kot obvezo vlade, da bo v šestih mesecih državnemu zboru poslala spremembo zakona o sistemu plač v javnem sektorju.

Prenaročali le v SB Celje

Na razplet pogajanj med predstavniki vlade in Fidesom so čakali tudi v zdravstvenih ustanovah. V negotovosti o izidu niso začeli prenaročati bolnikov, ki so v ponedeljek naročeni na pregled ali operacijo. Paciente so prenaročili le v splošni bolnišnici (SB) Celje.