Aktualne evropske prvakinje iz Bukarešte pod vodstvom trenerja Aureliana Rosce, ki je novembra lani nasledil Danca Jakoba Vestergaarda, so si že po dobrih treh minutah včerajšnje tekme priigrale vodstvo s 3:0, takšno razliko pa so držale do izida 7:4. Krimovkam je kljub dvema zaporednima zgrešenima sedemmetrovkama (Alja Koren, Elizabeth Omoregie) vendarle uspelo vzpostaviti rezultatsko ravnotežje pri 9:9 v 19. minuti, toda že slabih pet minut kasneje so si Romunke prvič priigrale štiri zadetke prednosti (14:10).

Začetek drugega polčasa je pripadel gostjam iz Slovenije, ki so najprej izenačile na 17:17, v 45. minuti pa imele prvič in sočasno tudi zadnjič plus dva (22:20). V dvorani Ioan Kunst Ghermanescu, poimenovani po pokojnem rokometašu, reprezentantu, trenerju in predsedniku romunske rokometne zveze, je zadišalo po senzaciji, a nato je Krim padel v veliko črno luknjo. CSM Bukarešta, ki ima kar deset tujk iz sedmih držav (Francija, Danska, Hrvaška, Švedska, Belorusija, Španija, Črna gora), je v manj kot osmih minutah naredila delni izid kar 6:0. Pri vodstvu gostiteljic, za katere igrajo tudi štiri nekdanje krimovke (Jelena Grubišić, Oana Manea, Carmen Martin, Linnea Torstensson), s 26:22 v 53. minuti je bilo jasno, da si je ekipa iz glavnega mesta Romunije s prvo strelko Isabelle Gullden (10 zadetkov) na čelu že zagotovila napredovanje v četrtfinale.

»Škoda za takšen razplet. Bili smo blizu presenečenju, a po vodstvu sredi drugega polčasa nepričakovano padli v igri. Romunke so to izkoristile, nas pa so med drugim pokopale tudi štiri zgrešene sedemmetrovke,« je ocenil trener Uroš Bregar. Kljub porazu se Krim še lahko uvrsti med osem najboljših v Evropi, a tovrsten čudež je še najbolj podoben utopiji. Scenarij je samo eden: danski Midtjylland bi moral danes doma najprej izgubiti proti norveškemu Larviku, v zadnjem krogu pa bi moral Krim naslednjo soboto na Kodeljevem premagati Midtjylland z višjo razliko, kot je izgubil prvo tekmo v Ikastu, ko je bilo kar devet golov prednosti (28:19) za Skandinavke.

Ribniška črna serija porazov

Po evropskih porazih proti nemški ekipi Füchse Berlin doma (20:25) in Gudmeju na Danskem (27:32) bodo Ribničani proti francoskemu St. Raphaelu lovili prvo zmago v skupinskem delu pokala EHF. Obe ekipi sta po dveh krogih še brez točke, kajti tudi trenutno tretjeuvrščena ekipa francoske lige s 24 točkami – za PSG (30) in Nantesom (29) – je izgubila z istima tekmecema: doma z Danci z 32:36 in v gosteh z Nemci z 31:33. Ker evropska zveza ni prižgala zelene luči za dvorano v Ribnici (izjema je bila zgolj uvodna tekma proti Berlinčanom), saj ne ustreza pravilom EHF, bo ekipa trenerja Roberta Beguša jutri gostila Francoze v dvorani na Kodeljevem.

Beguš se dobro zaveda, da je njegova ekipa v rezultatski krizi, kar potrjuje tudi statistika: v slabih treh tednih – od 9. februarja do 1. marca – je odigrala šest tekem in jih kar pet izgubila: poleg dveh v pokalu EHF še tri v slovenski ligi (Koper, Maribor, Loka), premagala je le Slovenj Gradec. Na nasprotni strani prihaja St. Raphael, katerega glavni zvezdnik je španski reprezentant Daniel Sarmiento, ki je pred sezono prišel iz Barcelone v Ljubljano, poln optimizma. To potrjujejo tudi besede trenerja Joela de Silve: »Slabo smo začeli skupinski del, toda do konca so še štiri tekme. Ne smemo si več privoščiti spodrsljaja in iz Slovenije se moramo vrniti z zmago. V minuli sezoni smo igrali v četrtfinalu pokala EHF, v tej ga želimo osvojiti.«