Po več prelomljenih obljubah bo hrvaška družba Adriatica.net naposled dokapitalizirala Kompas s 25,9-milijona evrov. Toliko namerava Adriatica.net v največjo turistično agencijo v Sloveniji vložiti v obliki stvarnega vložka.

Po dokapitalizaciji se bo osnovni kapital Kompasa povečal s 6,5 na 32,4 milijona evrov. V Adriatici.net, ki je skoraj v celoti lastnica Kompasa in številnih njegovih hčerinskih družb, je Agrokor pred leti pridobil najprej petinski lastniški delež, sčasoma pa ga je povečeval, tako da je zdaj skoraj stoodstotni lastnik družbe.

Dokapitalizacija s terjatvami in apartmaji

Glavnina zneska, s katerim namerava Adriatica.net dokapitalizirati Kompas, izhaja iz posojila, danega leta 2011, in obresti na to posojilo v skupni višini 17,7 milijona evrov. Med drugimi vložki namerava hrvaška družba v kapital Kompasa vložiti tudi 39 apartmajev na otoku Šolta s skupno ocenjeno tržno vrednostjo 2,4 milijona evrov. Na vprašanje, ali bo po dokapitalizaciji Skupine Kompas, ki med drugim vključuje tudi največjo hrvaško turistično agencijo Atlas, njen kapital postal pozitiven, v Kompasu skoraj dva tedna niso odgovorili.

Po zadnjih javno dostopnih podatkih je imela Skupina Kompas konec leta 2015 več kot 73 milijonov evrov negativnega kapitala. To pomeni, da bi v primeru stečaja tolikšen znesek, upoštevaje bilančno vrednost premoženja, zmanjkal za poplačilo upnikov. Na slabo stanje v Skupini Kompas, potrebno reorganizacijo, racionalizacijo, dokapitalizacijo in druge ukrepe za zagotovitev obratnega kapitala so v letnih poročilih družbe večkrat opozorili tudi revizorji.

V lastniško strukturo Adriatice.net in s tem Kompasa je Agrokor vstopil leta 2009. Po hitri ekspanziji, ko je Adriatica.net v preteklem desetletju kot za šalo prevzemala številne turistične družbe v državah nekdanje Jugoslavije, se je znašla v težavah, potrebna pa je bila kar 30-milijonska dokapitalizacija. V njej je sodelovalo sedem družb, z 20-odstotnim lastniškim deležem pa je največji posamični lastnik Adriatice.net postal Agrokor.

S petmilijonsko dokapitalizacijo je Agrokor lastništvo v družbi Adriatica.net pozneje zvišal za nekaj odstotnih točk. Odločilni korak je bil narejen proti koncu leta 2015, ko je Agrokor dokapitaliziral Adriatico.net s stvarnim vložkom v višini približno 130 milijonov evrov. S tem se je osnovni kapital takrat zvišal na približno 166 milijonov evrov, Agrokor pa je lastništvo v družbi povečal na več kot 90 odstotkov.

Slovenska Adriatica.net združena s hrvaško

V Agrokorju naj bi se že nekaj časa pripravljali na prodajo Adriatice.net oziroma Skupine Kompas. Na podlagi tako imenovane čezmejne pripojitve je bila sredi lanskega leta slovenska Adriatica.net pripojena k istoimenski hrvaški družbi. S tem je tudi lastništvo Kompasa prešlo iz slovenske na hrvaško Adriatico.net. Pred tem, konec leta 2015, pa je Kompas od Mercatorja pričakovano prevzel turistično divizijo M holidays.

Kako je lani poslovala Skupina Kompas, ki vključuje okoli 20 družb, nam v Kompasu niso odgovorili. Leta 2015 so konsolidirani prihodki od prodaje dosegli 166,5 milijona evrov, izguba pa je znašala 9,6 milijona evrov.