Komisija za ženske v znanosti je včeraj potegnila edino možno potezo, s katero bi ohranila svojo integriteto in ugled. »Odpovedujemo posvet z naslovom Etika in seksizem v znanosti, ki je bil napovedan za torek 7. marca na Univerzi v Mariboru,« je sporočila Marija Bešter Rogač, predsednica komisije, ki deluje pod okriljem ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. »Prevladalo je namreč mnenje, da v luči aktualnih in preteklih dogodkov posveta ne moremo izpeljati tako, da bi sledili ciljem in namenu komisije. Hkrati se opravičujemo vsem, ki so bile v zvezi z načrtovano izvedbo kakor koli prizadete.«

Za ogorčenje je poskrbela napoved, da bo na letošnjem posvetu o etiki in seksizmu v znanosti zbrane nagovoril mariborski rektor. Kot je znano, Igor Tičar ni nikoli obsodil ugotovljenega mobinga in spolnega nadlegovanja, ki ga je izvajal njegov vodstveni sodelavec Teodor Lorenčič.

Ker preostalih članic komisije niso uspele prepričati o nesprejemljivosti rektorjevega nagovora, so Katja Mihurko Poniž, Valerija Vendramin in Metka Mencin Čeplak protestno izstopile iz komisije. Prepričane so, da bi bil Tičarjev nastop v popolnem nasprotju s temeljnimi izhodišči delovanja komisije. Iz istih razlogov sta svoje sodelovanje na posvetu odpovedali še avtoriteta na področju vprašanja spolov Milica Antić Gaber in sociologinja Nina Perger.

V komisiji niso pravočasno zaznali občutljivosti te problematike. Četudi so pretekli teden iz rektorata sporočili, da Tičarja na posvet ne bo, je škoda že bila storjena. Zaradi odpovedanih predavanj je bil napovedani program posveta zelo kilav, saj organizatorjem ni uspelo naknadno pritegniti k sodelovanju niti ene strokovnjakinje ali strokovnjaka, ki se v Sloveniji ukvarja s problematiko spolov. Edino predavanje, ki je vsaj naslovno povezano s seksizmom in etiko, bi imel teolog Borut Holcman, ki na mariborski pravni fakulteti predava pravno zgodovino in terminologijo.

Rektor nekakšna persona non grata

Predsednica komisije je minuli teden prejela pozive kar sedmih članic komisije, naj posvet odpove, iz tega organa pa je zatem izstopila še mariborska prorektorica Nataša Vavpotič, glavna pobudnica spornega posveta na mariborski univerzi.

Odpoved posveta bi morala na mariborski univerzi pravzaprav sprožiti alarmne signale. Razkrila je namreč, da je rektor Tičar zaradi svojih spornih potez v aferi Lorenčič pravzaprav »persona non grata« na tistih dogodkih, na katerih naj bi potekala javna in strokovna razprava o seksizmu in sociologiji spolov.

Med članicami komisije je medtem zakrožila zamisel, da bi namesto posveta sklicali odprto sejo komisije za ženske v znanosti, na kateri bi javnosti predstavili njeno delovanje in uspešno izvedene akcije. Ali se bo udejanjil tak »rezervni« scenarij, ni znano.