Ker je Stari grad zaradi bližine mesta in čudovitega razgleda priljubljena izletniška in pohodniška točka Kamničanov in okoličanov, si ti želijo, da bi se lahko po vzponu tam tudi osvežili in okrepčali. Navsezadnje ob grajskih ruševinah stoji večji planinski objekt, v katerem je tudi gostišče in ob njem veliko dvorišče s klopmi in mizami, ki pa žal že vrsto let nima pretirane sreče z najemniki lokala. Tako si ti kar po vrsti podajajo roke, pogosto ne izpolnjujejo pogodbenih obveznosti, vmes pa je gostišče velikokrat za dalj časa zaprto.

Še zlasti nesrečno so na občini izbrali zadnja najemnika gostišča, ki sta ga tako zanemarila, da so imeli občani, ki so skupaj s predstavniki občine predlani zavihali rokave in gostišče počistili ter vsaj nekoliko zaščitili, zares veliko dela. Po udarniški akciji, ki se je je udeležilo več kot sto prostovoljcev, so na občini občanom obljubili, da bodo pohiteli in po obnovi gostišče znova čim prej odprli. A se je obnova kljub dobri volji precej zamaknila. Tako so na občini šele novembra lani na portalu javnih naročil objavili naročilo za obnovo gostinskih prostorov na Starem gradu, ki je vključevalo gradbena in zemeljska dela, odstranitev obstoječe greznice, ureditev odvodov, zamenjavo stavbnega pohištva, ureditev instalacij, polaganje talne keramike, namestitev svetil, hidroizolacijo in še nekaj drugih del.

Do roka za oddajo ponudb so prejeli šest ponudb. A čeprav so hoteli potem javno naročilo takoj oddati ekonomsko najugodnejšemu ponudniku, v proračunu za to niso imeli zagotovljenega dovolj denarja. Zato so na občini z naročilom znova nekoliko počakali in denar za prenovo zagotovili v letošnjem proračunu. Gradbeno pogodbo za obnovo gostinskih prostorov so z izbranim izvajalcem podjetjem Ural, ki bo dela opravil za dobrih 96.000 evrov, podpisali sredi februarja, teden kasneje pa je ta že začel delati.

Na občini pričakujejo, da bo dela končal najkasneje v poldrugem mesecu, kot določajo tudi pogodbena določila. Kot še pravijo, je izvajalec v preteklem tednu že opravil vsa potrebna rušitvena, zidarska in krovsko-kleparska dela, začel pa je tudi izdelovati kanalizacijo. Na občini dodajajo, da bodo dali tokrat Stari grad predvidoma v upravljanje Zavodu za turizem, šport in kulturo Kamnik, ki naj bi kar se da hitro poskrbel za začetek obratovanja lokala te priljubljene kamniške izletniške točke.