Na razplet pogajanj med predstavniki vlade in zdravniškega sindikata Fides, ki so se danes popoldne nadaljevala, so čakali tudi v zdravstvenih ustanovah. V negotovosti o izidu niso začeli prenaročati bolnikov, ki so v ponedeljek naročeni na pregled ali operacijo. Paciente so prenaročili le v splošni bolnišnici (SB) Celje.

Povsod svetujejo, naj se bolniki v primeru, da stavka bo, prej pozanimajo o svojem pregledu v ambulanti, kjer so naročeni na pregled, ali na bolnišničnem oddelku, kjer čakajo na poseg.

Prenaročajo v SB Celje

»Glede na dejstvo, da ministrstvo za zdravje in sindikat Fides v četrtek nista dosegla dogovora, smo se v SB Celje začeli pripravljati na stavko,« so sporočili iz celjske bolnišnice. Danes so odpovedali za ponedeljek predvidene operativne posege pacientov, ki ne ustrezajo iz stavke izvzetim primerom. Prav tako so o odpovedi termina začeli obveščati paciente, ki v primeru stavke ne bodo obravnavani v specialistični ambulanti. Pacienti, ki obvestila o odpovedi obravnave ne bodo prejeli, bodo kljub morebitni stavki v ponedeljek obravnavani.

V UKC Ljubljana bodo bolnike, ki bodo 6. marca redno napoteni na ambulantne preglede in ne spadajo v skupine, za katere morajo poskrbeti, načeloma prenaročili, bolniki pa bodo pravočasno prejeli obvestilo o nadomestnem terminu, so sporočili. Priporočajo pa, da se bolniki v ponedeljek zjutraj pozanimajo, ali bodo v primeru stavke kljub temu obravnavani. Če bodo stavkali, bodo v UKC Ljubljana na oddelkih zagotovili minimalen standard, kar pomeni, da bodo vizite tekle normalno in da bo stalno dosegljiv specialist. Na polikliniki bodo ponekod zmanjšali število kontrolnih ambulant, za otroke bodo ambulante delovale nemoteno, pregledali pa bodo vse bolnike po zakonu in nujne primere. Druge bolnike bodo prenaročili. Pregledani bolniki bodo dobili potrebne recepte ter napotnice.

V UKC Maribor bo v primeru stavke delo potekalo kot običajno. Organizirati se bodo poskušali tako, da ne bodo odslovili nobenega bolnika, je v izjavi za medije povedala strokovna direktorica UKC Maribor Darja Arko. Nimajo podatka o tem, kateri zdravniki se bodo morebitni stavki pridružili, do ponedeljka pa je delo nemogoče organizirati drugače, kot je trenutno predvideno.

V SB Nova Gorica v primeru stavke pričakujejo povečan obisk bolnikov v urgentnem centru, zato so predvideli povečano število urgentnih timov. Priporočajo, da pacienti dogajanje spremljajo in na dan predvidene stavke zjutraj pokličejo v bolnišnico, kjer bodo dobili vse informacije.

Nobenega ponedeljkovega termina še niso odpovedali v splošnih bolnišnicah Jesenice, Slovenj Gradec, Murska Sobota in Brežice, je poročala STA.

Na pediatriji in onkologiji bodo delali nemoteno

Na Pediatrični kliniki bo delo potekalo brez zapletov. Nemoteno bodo delali tudi na Onkološkem inštitutu Ljubljana.

V zdravstvenem domu (ZD) Ljubljana bodo poskrbeli za vse paciente, so sporočili. Naprošajo pa jih, da med stavko po zdravstveno oskrbo pridejo le v nujnih primerih.

Tudi v ZD Maribor so pojasnili, da bodo vsi bolniki, ki bodo v ponedeljek prišli na naročen pregled, tudi pregledani. Zdravnikom, ki bi v ponedeljek stavkali, so dali navodilo, da paciente v petek prenaročijo, v nasprotnem primeru (če jih na primer ne dobijo) pa jih bodo v ponedeljek pregledali, tudi če pregled ne bo nujen oziroma v skladu z določili stavke. Do zgodnjega petkovega popoldneva sta se k stavki priglasila dva zdravnika, so sporočili.

Kako bo potekala stavka

Če bodo v ponedeljek zdravniki stavkali, bo stavka trajala 24 ur; začela se bo v ponedeljek ob 7. uri in končala v torek, 7. marca, ob 7. uri. Potekala bo v obliki popolne prekinitve dela, zdravniki bodo opravili le zakonski minimum delovnega procesa.

To pomeni, da bodo v času stavke v zdravstvenih ustanovah zagotovljene vse nujne zdravstvene storitve, poleg njih pa še zdravstvene storitve za otroke do 18. leta starosti ter bolnike, starejše od 65 let, vse zdravstvene storitve v zvezi z nosečnostjo in porodom ter ukrepi za preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni. Zdravili bodo vse akutno zbolele za okužbami, vročinskimi stanji, onkološke bolnike in bolnike s sumom na onkološko bolezen, ki bi lahko resno poslabšala njihovo zdravstveno stanje zaradi odložene diagnostike, ter kronične bolnike, pri katerih bi lahko opustitev zdravljenja vodila v poslabšanje bolezni. Nemoteno bodo potekali tudi operativni posegi za urgentne bolnike, bolnike z rakom, bolnike, mlajše od 18 let in starejše od 65 let.