Kot je že pred časom sporočila Odbojkarska zveza Slovenije (OZS), se je na razpis za novega selektorja prijavilo kar 30 kandidatov, seznam pa so najprej skrčili na osem, nato pa le na štiri imena. Posebno komisijo zveze je nato najbolj prepričal Srb Slobodan Kovač. »Prijavilo se je izjemno število kandidatov, sama vrhunska imena evropske in svetovne odbojke, tako da je bila izbira zares težka. Vzeli smo si kakšen dan več od tega, kar smo prvotno načrtovali, ožili spisek in pri tem ves čas zasledovali nek konkreten cilj. Mislim, da smo ga s to izbiro dosegli, saj verjetno lahko rečemo, da smo ujeli v tem trenutku najbolj vroče trenersko ime, ki je bilo na voljo. Zdaj, po razpletu, lahko rečem, da smo izjemno zadovoljni,« je zatrdil predsednik OZS Metod Ropret.

Devetinštiridesetletni Kovač se lahko pohvali z bogato kariero, saj je kot igralec z reprezentanco Jugoslavije osvojil zlato odličje na olimpijskih igrah v Sydneyju in bronasto odličje na olimpijskih igrah v Atlanti, prav tako pa ima odličja s svetovnega prvenstva, evropskih prvenstev, svetovnega pokala in svetovne lige. Kot trener je sprva vodil Radnički iz Kragujevca, nato paje leta 2010 odšel k italijanskemu prvoligašu Perugii, ki jo je vodil štiri leta ter bil v tem času dvakrat izbran za najboljšega trenerja italijanskega prvenstva. V selektorski vlogi se je prvič preizkusil na klopi Irana in ga popeljal do naslova azijskega prvaka, do šestega mesta na svetovnem prvenstvu 2014 na Poljskem in do četrtega mesta v svetovni ligi. V sezoni 2015/2016 je znova prevzel Perugio, zdaj pa vodi turški Halkbank iz Ankare.

»Skozi vse pogovore smo zasledovali cilj, ki sicer pokriva dve koledarski leti, a vendarle tri tekmovalne sezone, torej do konca prihodnjega evropskega prvenstva leta 2019, za katerega upamo, da ga bomo gostili tudi v Sloveniji. Nekatere cilje smo zasledovali tudi dolgoročneje, tako da pogodba, tudi v skladu z vmesnimi tekmovanji kot so kvalifikacije za olimpijske igre, omogoča avtomatsko podaljšanje,« je še povedal Ropret.